Rohevahetusel raha ei küsita

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sel laupäeval tasub aia- ja taimehuvilistel kaasa haarata kodus üle jäänud aiatarbeid ning minna nendega Lillelehe puukooli, sest just seal  on Järvamaa esimene rohevahetus.

Rohevahetus on Eesti aiaklubi kaks aastat tagasi algatatud aia- ja taimehuviliste kokkusaamine, mille käigus klubilased vahetavad omavahel või annavad ära oma aia või kodu ilu- ja tarbetaimi, pistikuid, seemneid, sibulaid või juurikaid.

Rohevahetuse esimene reegel on, et kõik on tasuta. Kaasavõetud taimi, paljundusmaterjali ja muid aiatarbeid võib ainult vahetada või ära anda, mitte müüa. Müüa võib ainult oma pinnal  võõrustav taimekasvataja.
Lillelehe puukooli omanik,  Eesti aiaklubi liige Veera Lilleleht kutsub rohevahetusele ka neid, kel pole midagi vahetuseks kaasa võtta, aga kes soovivad mõne taime soetada. «Palju tuleb selliseid asju, mis jäävad lihtsalt pärast üle ja ma arvan, et kõik, kes tulevad, on lahkesti nõus ära andma ka nii, et vastu midagi ei saa,» selgitas ta.   
Lilleleht ütles, et omad asjad võib rahulikult muru peale laotada ega pea selleks eraldi lette või laudu kaasa tooma.

Samas soovitas ta kaasa võtta kirjutusvahendi ja paberi, et oleks, kuhu kirjutada taime nime, märkmeid teha või rohevahetuse osaleja kontaktandmed üles tähendada.  Ennast tasub varustada ka kilekottidega, kuhu panna taimed, et need autosisustust ära ei määriks.

Rohevahetusele tasub kaasa võtta kõike, mis üht rohenäppu huvitada võiks: puude istikud, ilupõõsad, püsililled, toalilled, veetaimed, suvelille- ja köögiviljataimed. «Võib-olla vedeleb kellelgi niisama kodus mõni lillepott või -kast, aga kellelgi teisel oleks just seda potti tarvis,» pakkus Lilleleht. «Vahetada sobib hästi ka loetud aiandusajakirju ja -raamatuid.»
Ambla vallas Raka külas Lillelehe puukoolis algab rohevahetus laupäeval kell 12. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles