Psühholoogid: tekstisõnumite pideva saatmise vajadus viitab sõltuvusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnumi saatmine
Sõnumi saatmine Foto: Wikipedia.org

USA psühholoogide sõnul viitab tekstisõnumite pideva saatmise vajadus sõltuvushaigusele.

Psühholoogide kinnitusel on tekstisõnumitest sõltuvuses olemine võrdne internetisõltuvusega, kirjutab The American Journal of Psychology.

«Tekstisõnumite sõltuvust on alles viimasel ajal hakatud uurima. Tegelikult on selle all kannatajaid palju ja see on uuelaadsetest sõltuvustest üks levinumaid,» sõnas psühholoog Jerald Block.

Block lisas, et seda iseloomustavad mitmed sümptomid nagu vajadus pidevalt sõnumeid saata, viha ja frustratsioon, kui ei saa vajalikku toimingut teha, pidev vajadus saada rohkem funktsioone võimaldavaid telefone ning muust maailmast eraldumine, valetamine ja pidev väsimustunne.

Tekstisõnumite sõltuvust uurinud psühhiaatri sõnul ohustab see sõltuvus eelkõige lapsi ja noori vanuses 9 – 16 eluaastat.

«Tekstisõnumite sõltuvust saab arvida nagu ka muid sõltuvusi, nii medikamentide kui ka psühhoteraapia abil,» selgitas psühholoog.

Ta jätkas, et tavaliselt oma sõltuvusi eitatakse ning ka tekstisõnumite saatmise sõltuvus pole selle suhtes erand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles