Sepultura jõuab taas Eestisse

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepultura.
Sepultura. Foto: Internet

Pühapäeval, 19. juulil jõuab Eestisse Brasiilia vihmametsade keskelt thrash-metali kuningas Sepultura. Kontsert leiab aset klubis Rock Cafe.


Täpselt 2 aastat hiljem esimest külastusest Eestimaale saabub Brasiilia tuntuim grupeering taas.

Kõik 1100 inimest, kes eelmisel kontserdil käisid, meenutavad seda väljamüüdud esinemist siiani sooja sõnaga.

Sellist energialaengut suudavad lavalt publikule anda vaid vähesed artistid ja Sepultura on kahtlemata üks neist, tegemist on kontsertbändiga selle sõna otseses mõttes.

"Ma läksin ikka väga suurte eelarvamustega Sepultura esimesele Eesti visiidile, aga nii kui bänd lavale astus purustati need kõik," lausus Radio Mania muusikatoimetaja Toomas Ross.

"See oli ikka tõeliselt võimas ja energiat täis kontsert. Suu oli sõna otseses mõttes ammuli. Usun täiesti siiralt, et ka seekordne kontsert saab olema sama nauditav. Bänd on kindlasti tippvormis, kannustav on ka uue albumi menu nii kriitikute, kui ka fännide seas".

Sepultura loodi aastal 1983 ja nende läbilöögiks peetakse 1989. aastal ilmunud kolmandat kauamängivat "Beneath The Remains".

Peale seda tulid juba klassikud "Arise" (1991), "Chaos A.D." (1993). Album "Roots" (albumilt pärineb Sepultura üks kuulsamaid lugusid "Roots Bloody Roots") nägi ilmavalgust 1996. aastal ja see oli viimaseks plaadiks kauaaegsele bändi lauljale Max Cavalerale.

Peale Cavalera lahkumist kohtusid allesjäänud liikmed Igor Cavalera, Paolo Pinto ja Andreas Kisser uue lauljaga, mustanahalise ameeriklase Derrick Greeniga.

1998. aastal ilmus bändilt oopus "Against", millel kuuleb nii Greeni jõulist häält, kui ka Metallica endist bassimeest Jason Newstedi.

Sama aasta augustis korraldas Sepultura Sao Paulos festivali toetamaks põliseid Brasiilia indiaanlasi.

Külastajatel oli kaks võimalust: osta tavaline pilet või siis tuua kaasa 1 kilogramm toiduaineid indiaanlaste toetuseks.

Emotsioonid sellelt festivalilt inspireerisid ka bändi järgmist albumit "Nation" (2001). Esimest korda peale "Beneath The Remainsi" salvestati terve album kodumaal - juurte juures.

Kaasa lööma kutsuti ka erinevaid külalisi nagu näiteks Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Jamey Jasta (Hatebreed) ning klubi ja reggae legend Dr. Israel.

Sepultura tõestas, et oskab enda muusikastiilist ka kaugemale näha. "Meie ideeks oli kaasata artiste totaalselt erinevatest stiilidest", selgitab Andreas Kisser.

Valmis EP "Revolusongs" (2002), mis oma müüginumbrite ning populaarsuse poolest oli nagu nimigi ütleb - revolutsiooniline.

Järgnesid kauamängiv "Roorback" (2003) ja kontsert-DVD "Live in Sao Paulo" (2005). Peale albumi "Dante XII" ilmumist 2006. aastal otsustas bändist lahkuda ka Igor Cavalera, kelle asemele astus Jean Dolabella.

Viimane stuudioplaat, kultusraamatust "A Clockwork Orange" inspireeritud, "A-Lex" ilmus tänavu jaanuaris ja on kriitikutelt üle maailma saanud väga positiivseid arvustusi.

Seda on peetud isegi Sepultura selle kümnendi tugevaimaks albumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles