Kuhu viiakse Bostoni pommitamise kahtlusalune pärast haiglaravi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džohhar Tsarnajev
Džohhar Tsarnajev Foto: SCANPIX

Bostoni maratoni pommitamistest kahtlustatav Džohhar Tsarnajev pandi pärast arreteerimist haiglasse, kuna ta oli saanud vigastada.

Ta on ravil karmi valve all, edastab msnbc.com.

Tervise paranedes võib teda ees oodata karmi režiimiga vangla, kuhu ta võib jääda aastateks. Asjatundjate hinnangul võib kohtu ettevalmistamiseks kuluda mitu aastat.

«Niipea kui ta tervislik seisund lubab, viiakse ta kinnipidamiskohta. Tegemist on ohtliku isiku ja keerulise olukorraga,» nentis endine politseijuht, nüüd turvalisusküsimustes nõustava firma juht Steven Swensen.

Eilse seisuga oli Tsarnajevi tervis juba parem. Ta vigastused, kaasa arvatud pea- ja kaelavigastused, ei võimalda tal siiski rääkida. Ta saab uurijatega suhelda vaid kirjutades.

Haigla ja FBI ei ole paljastanud, millist ravi Tsarnajev saab Bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centeris.

Prokurörid ning politsei peab leidma õige paiga, kus kahtlusalust hoida.

Varem on selliseid isikuid saadetud Plymouthi maakonna vanglasse, samas puudub seal vajalik meditsiinikeskus, mis võib raskelt vigastada saanud Tsarnajevi puhul vajalik olla.

Bostoni Shattucki haigla juures on kinnipidamiskoht ning see haigla asub kohtumajast vaid 20 minuti kaugusel.

Bostonist ühe tunni autosõidu kaugusel asub maksimum turvalisusega föderaalvangla Wyatt Detention Center. Massachusettsis Harvardis Fort Devensi haigla juures on ka vangla, mis sobida võiks.

Kui Tsarnajev pannakse Wyattisse, siis ei ole ta seal esimene vang, kes on terrorit külvanud.

Seal oli 399 päeva üksikvangistuses Rezwan Ferdus, kes mõisteti süüdi katses saata pommiga mudellennuk Kapitooliumisse ja Pentagoni. Samas on selles vanglas väga väike meditsiinikeskus, kus on voodeid vaid nelja haige jaoks.

Devens on meditsiiniasutus, kuid seal ei hoita tavaliselt kohtu alla antavaid.

Ükskõik, kuhu Džohhar Tsarnajev lõpuks ei jõuaks, on ta seal väga range valve all.

Bostoni endine prokurör Stephen Huggard sõnas, et Tsarnajevit ei saa vanglas külastada isegi mitte ta vanemad.

Džohhar Tsarnajevit ja ta venda Tamerlan Tsarnajevit kahtlustatakse 15. aprillil Bostonis toimunud pommiplahvatustes, milles kaotas elu kolm ja sai vigastada üle 200 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles