Restauraatorid: Donatello «Taavet» oli kunagi kaetud lehtkullaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donatello Taavet
Donatello Taavet Foto: AP / Scanpix

Itaalia restauraatorite sõnul oli kuulsa vararenessanss skulptori Donatello skulptuur «Taavet» kunagi kaetud lehtkullaga.

Restauraatoritel on käsil kuulsat kuju puhastamine lasertehnoloogia abil ja see paljastas, et «Taavet» oli kunagi kuldne, kirjutab The Telegraph.

 

«Kasutame skulptuuri puhastamiseks laserit, millega tavaliselt tehakse silmakae lõikusi,» selgitas kuju puhastamist juhtiv restauraator Ludovica Nicolai.

 

Ta lisas, et puhastamisega tegelev meeskond oli juba kuju esipoolega lõpule jõudnud, kui nad märkasid kuju parema jala sandaalil, peakattel ja juustes kullajälge.

 

Kullajäljed olid sügaval 18. sajandist pärineva vahakihi all.

 

«Kui «Taavetit» hoiti Uffizi galeriis, siis ta kaeti vahast, õlist ja värvidest koosneva seguga,» lisas Nicolai.

 

Uffizi galerii soovis kuju värvust tumedamaks muuta, et see sobiks ülejäänud eksponaatidega.

 

Nicolai kinnitusel tegid nad 2006. aastal kujule rõntgeni, mis andis vihje, et «Taaveti» kuju võis kunagi olla lehtkullaga kaetud.

Tänapäeval Bargello muuseumis olev skulptuur on oma värvuselt pronksikarva.

 

Bargello muuseumi külastajad saavad restauraatorite tööd oma silmaga jälgida, sest see on osa muuseumi haridusprogrammist.

 

«Me ei soovinud «Taavetit» 18 kuuks külastajate eest peitu panna, selle tõttu on puhastustöö avalik ja kõik võivad sellega tutvuda. Inimesi huvitab, mis tegelikult restaureerimislaboratooriumides toimub,» lausus Bargello muuseumi juhataja Beatrice Paolozzi Strozzi.

 

Juhtaja sõnul ollakse kuju puhastamisega jõutud nii kaugele, et esimene pool on valmis. Kogu kuju peaks puhtaks saama aasta lõpuks.

Firenzes asuvas Bargello muuseumis on kogu Itaalia kõige ulatuslikum renessansi- ning keskaegsete skulptuuride kogu.

Donatello, kodanikunimega Donato di Niccolò di Betto Bardi sündis 1386 ja suri 1466. Tema üheks kuulsamaks kujuks on  nõtket karjuspoissi kujutav «Taavet».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles