Naine müüb mastodoni skeletti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nancy Fiddler mastodoni jäänuseid näitamas
Nancy Fiddler mastodoni jäänuseid näitamas Foto: Reuters / Scanpix

USAs Californias elav Nancy Fiddler müüb mastodoni skeletti.

Naise sõnul pani ta seni tema garaažis seisnud skeleti eBays müüki, kuna tema perekonnal pole sellega enam midagi teha, kirjutab AP.

Miinimumpakkumine algab 115 000 dollarist (1,1 miljonit krooni).

«Vajan oksjonist saadavat raha. Mastodoni müügi põhjuseks oli ka asjaolu, et poeg tahtis garaaži enda kasutusse. Lisaks ei saanud me skeletikastide tõttu sauna kasutada,» selgitas Fiddler.

Fiddleri rantšos töötanud sulane leidis 1997. aastal mastodoni hamba. Laiem kaevamine paljastas terve mastodoni skeleti, mille juurest puudusid ainult võhad.

Mastodoni jäänustega tutvunud paleontoloogi Bruce Hansoni kinnitusel on selle skeleti puhul tegemist erakordse eksemplariga.

See skelett oli mitu aastat näitusel Oaklandi loodusmuuseumis. Pärast seda, kui muuseum sellest koopia lasi teha, viidi mastodonijäänused California ühte veinimõisa. Lõpuks jõudsid need Fiddleri sauna ja garaaži.

Paleontoloog Mark Goodwini arvates ei pruugi naine mastodoniskeleti eest saada nii suurt summat, kui ta soovib.

«Parem oleks see lihtsalt mõnele muuseumile annetada, sest see on ikkagi ühispärand,» arvas paleontoloog.

Mastodonid olid Hilis-Eotseenist kuni Pleistotseenini põhjapoolkeral elanud londilised. Loomade kõrgus oli 1,5 – 3 meetrit. Varasematel  mastodonidel olid  nii üla-kui ka alalõual võhad. Need loomad olid elevantide eellased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles