Kuulsus võib lühendada eluiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amy Winehouse
Amy Winehouse Foto: SCANPIX

Väljaande International Journal of Medicine avaldatud artiklis seisab, et hiilgav karjäär ja kuulsus võivad eluea pikkust kahandada.

Uuring näitas, et see kehtib eelkõige näitlejate ja sportlaste kohta, vahendab BBC.

Austraalia Queenslandi ja New South Walesi ülikooli teadlaste sõnul huvitas neid, kas kuulsusega kaasneb ka negatiivseid aspekte.

Uurijad kasutasid uuringus 1000 New York Timesis 2009 – 2011 ilmunud artiklit ja järelhüüet kuulsuste kohta.

Ilmnes, et esinejad nagu näitlejad, lauljad ja muusikud, kuid ka need, kes olid edukad sportlased, surid üsna noorelt – keskmiselt 77-aastasena.

Kirjanikud, heliloojad ja kunstnikud aga keskmiselt 79-aastasena. Ajaloolaste ja majandusinimeste keskmine vanus surres oli 82 eluaastat. Ärimeestel ja poliitikutel aga 83 eluaastat.

Teadlaste sõnul on peamiseks surma põhjuseks vähk, esinejad surid sagedamini kopsuvähki.

«Edukatel esinejatel ja sportlastel tundub olevat lühem eluiga, samas ei ole me kindlad, kas see on tingitud nooruses enda kulutamisest tingitud terviseprobleemidest, mis tekivad hilisemas eas?» küsisid teadlased.

Nad nentisid, et oma rolli võivad mängida ka psühholoogilised ja perekondlikud faktorid, mis võivad isikut panna destruktiivselt käituma.

«Soovitame noortel kuulsuse tagaajamisega ettevaatlikud olla, sest see võib tervisele halvasti mõjuda ja eluiga lühendada,» lisasid uurijad.

Kuulsuste käitumist uuriva psühholoogi Honey Langcaster-Jamesi sõnul on staariseisusesse jõudnud inimesi siiski võrdlemisi vähe, et saaks teaduslikult järeldada midagi inimeste elu pikkuse kohta.

Ta lisas, et pideval avalikkuse silme all elamisel võivad siiski olla negatiivsed tagajärjed, kuna pidevalt tuleb imidžit hoida ning see võib kaasa tuua riskikäitumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles