Emainstinkt on müüt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emainstinkt on müüt?
Emainstinkt on müüt? Foto: SCANPIX

Prantsusmaa Saint-Etienne`i ülikooli teadlaste sõnul on emainstinkt müüt, sest lapse nutule reageerivad nii ema kui isa ühtemoodi.

Lapse nutule reageerimine ei sõltu soost, vaid sellest kui palju aega lapsega koos veedetakse, edastab Daily Mail.

Teadlane Nicolas Mathevon salvestas 29 imiku nutu, kelle vanus oli 58 – 153 päeva.

29 lapsest 15 oli pärit Prantsusmaalt ning 14 Kongo Demokraatlikust Vabariigist.

Teadlane tegi uuringu nii Euroopas kui Aafrikas, uurimaks kas erinevas kultuurikeskkonnas reageerivad vanemad lapse nutule erinevalt.

Lapsevanematel lasti kuulata salvestisi viie lapse nutust, kaasa arvatud nende enda lapse omast. Vanematel paluti oma lapse nutt ära tunda.

Suuremal osal juhtudest tundsid vanemad oma lapse nutu ära. Emade äratundmisprotsent oli 98 ja isadel, kes veetsid oma lapsega palju aega koos, oli see 90.

Isad aga, kes olid oma lapsega koos vähem kui neli tundi päevas, suutsid oma lapse nutmise teha kindlaks 75 protsendil juhtudest.

Prantsuse uurijate sõnul ei pea levinud müüt emainstinktist paika. Lapse nutu äratundmise ja reageerimise tingib see, kui palju aega lapsega koos ollakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles