Õlle maitse käivitab ajus dopamiini tootmise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlle maitse käivitab ajus dopamiini tootmise
Õlle maitse käivitab ajus dopamiini tootmise Foto: SCANPIX

Õlle maitse käivitab ajus mõnuaine dopamiini tootmise ja selle tõttu tahetakse juua rohkem.

USAs Indiana ülikoolis uuring näitas, et inimesed, kellel on alkoholiga probleeme, on dopamiini tase kõrgem, edastab Daily Mail.

«Tegemist oli inimestel tehtud esimese katsega, mis näitas, et alkoholi maitse, ilma alkoholi mõjuta, käivitab dopamiini tootmise aju mõnukeskustes,» selgitas teadlane David Kareken.

Uuringus skaneeriti 49 mehe aju, kes olid varem joonud õlut ja hiljem spordijooki Gatorade`i.

Tulemused näitasid, et aju aktiveerus õlle joomise järgselt rohkem kui Gatorade`i joomise järgselt.

Katsealused ütlesid, et pärast õlle maitsmist tekkis neil õlleisu. Sama soov ei tekkinud aga spordijoogi joomise järgselt, kuigi paljud ütlesid, et see maitses neile paremini.

Igale katsealusele anti vaid 15 milliliitrit õlut 15 minuti jooksul, et ei oleks alkoholi mõju.

Samas oli ka kriitikuid, kelle sõnul mitte ainult maitse, vaid ka lõhn, joogi nägemine ja harjumused panna rohkem alkoholi tahtma.

«Samas oleme alles lapsekingades, mis puudutab seda, kuidas alkohol mõjutab bioloogilisi protsesse ning alkoholismi teket,» tõdesid kriitikud.

Dopamiini toodetakse neuronites. See aine on oluline neurotransmitter ja neurohormoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles