Norra plaanib rajada esimese laevatunneli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra plaanib rajada esimese laevatunneli
Norra plaanib rajada esimese laevatunneli Foto: Wikipedia.org

Norra valitsus teatas plaanist rajada esimene laevadele mõeldud tunnel, mis aitab alustel paremini läbida Norra edelaosa rannikuala ohtlikke paiku.

Stad meretunneli maksumus on 1,6 miljardit Norra krooni, edastab AFP.

1,7-kilomeetrine veetee tehakse Norra poolsaare lõunaosa kahe fjordi vahele.

«See projekt muudab piirkonnas navigeerimise turvalisemaks,» teatas Norra valitsusesindaja.

Laevatunneli ehitus peaks algama 2018. aastal ning tunnel valmima nelja aastaga. Seni ei ole avalikustatud, kust kalli tunneli ehitamiseks raha saadakse.

Samalaadne tunnel on olemas juba Prantsusmaa. Canal du Midi. Stad tunnel on aga maailmas esimene selline, kuna sealt saavad läbi sõita ka suured kauba- ja reisilaevad, mille kaal on 16 000 tonni.

«Tegemist on maailmas esimese tunneliga, kus saavad sõita ka suured laevad, nagu näiteks Coastal Express,» viitas tunneliprojekti üks juhtidest ja Selje linnapea Ottar Nygaard Norra suurele kruiisilaevale.

Laevaõnnetuste kohta statistikat pidava firma Nordvest Fjordservice andmetel on Norra lõunaranniku vetes alates Teisest maailmasõja lõpust aset leidnud 46 laevaõnnetust ja 33 peaaegu õnnetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles