Veeda kosmonautikapäev koos kosmosemutt Ene Ergmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma annab Pärnu Raeküla gümnaasiumi õpilastele astrofüüsika tunni.
Riigikogu esimees Ene Ergma annab Pärnu Raeküla gümnaasiumi õpilastele astrofüüsika tunni. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna kell 15 algab Tartu Ahhaas kosmonautikapäev, kus lühifoorumil arutlevad teemal «Eesti teel maailmaruumi» kosmoseteadlased Ene Ergma, Jaan Einasto ja Mart Noorma, peale vestlusringi laulab Iiris.

Täna 52 aastat tagasi, 12. aprillil 1961 tegi inimkond hiiglasliku sammu – esimene inimene, Juri Gagarin, lendas kosmosesse. Möödus veel kaheksa aastat ja Neil Armstrong jättis 20. juulil 1969 inimjälje ka meie kaaslase Kuu pinnale.

Eesti suure kosmosesammu ehk meie esimese satelliidi EstCube-1 stardi eel on paras aeg tähistada kosmonautikapäeva ning arutleda tulevikuvisioonide üle, sest eestlane on ilmaruumiga rohkem, kavalamalt ja perspektiivsemalt seotud kui tänane inimene seda teab.

Astronoomilistest arengutest Eestis ja mujal maailmas räägib tumeda aine ja universumi kärjekujulise struktuuri avastaja Jaan Einasto. Astrofüüsiku, akadeemiku, Riigikogu esimehe ja «kosmosemuti» Ene Ergma ettekande teemaks on kosmoseprogrammid ja Eesti. Eesti Teadusajakirjanike Seltsi auhinna Ökul värske laureaat Mart Noorma annab ülevaate meie esimese satelliidi EstCube-1 peatsest stardist ja suunab oma teadlasepilgu ka tulevikku. Noor astronoomiahuviline Mari-Liis Aru viib publiku kurssi kosmose hõivamise ajalooga ja Mikk Sarv jutustab videopildi vahendusel sellest, kuidas eestlased on täherahvas. Sündmust salvestab Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» ning küsimusi saab küsida ka publik saalis.

 

AHHAA kosmonautikapäev

«Eesti teel maailmaruumi»

Tartu AHHAA (Sadama 1) lektooriumis

Täna, reedel, 12. aprillil kell 15-18

Sissepääs kõigile tasuta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles