Londoni Cityst leiti «Põhja Pompeii»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni Cityst leiti «Põhja Pompeii»
Londoni Cityst leiti «Põhja Pompeii» Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid Londoni Cityst Rooma impeeriumi ajast pärit tänavaid ja suure hulga arheoloogiliselt tähtsaid esemeid.

Arheoloogide sõnul aitab see neil luua parema pildi, milline London kunagi välja nägi, edastab BBC.

Väljakaevamised tõid «Põhja Pompeiis» kolme aakri suuruselt alalt päevavalgele üle 10 000 eseme. Piirkond sai sellise hüüdnime, kuna seal oli säilinud ka orgaanilist materjali nagu nahk ja puit.

Londoni asutamisajaks peetakse 43. aastat pKr. Uurijate sõnul peaks leiud aitama linna asutamise daatumit täpsustada.

Leiud tehti paigas, kuhu kerkib meediakorporatsiooni Bloomberg uus Euroopa peakorter.

Leiupaigas on ka Londoni ühe niinimetatud kadunud jõe Walbrooki säng, puitkonstruktsioone ning Rooma aegse drenaaži jäänused. Selle abil juhiti ühiskondlikest hoonetest reovesi ära.

Orgaanilised materjalid nagu nahk ja puit oli anaeroobses keskkonnas hästi säilinud.

Väljakaevamisi juhtinud Londoni muuseumi arheoloogide sõnul on nüüdses leius suurim hulk üksikesemeid, mis on seni Londonist leitud. Need pärinevad ajavahemikust 40 pKr kuni viies sajand.

«Meile paljastusid Rooma aegse Londoni terved tänavad,» teatas arheoloog Sadie Watson.

Nüüdne leid on Londonis tehtud väljakaevamistest kõige sügavamal – 12 meetri sügavusel. Kuue kuuga teisaldati 3500 tonni pinnast.

Paigast leiti ka gladiaatoritele kuulunud asju ning rohkem kui 100 fragmenti Rooma aegsetest kirjutustahvlitest. Osadel neist on säilinud nimed ja aadressid.

Arheoloogide sõnul on üheks hinnalisemaks leiuks puituks, mis on alles teine selline uks, mis Londonist leitud.

Arheoloog Sophie Jacksoni sõnul paljastus väljakaevamispaigast mitu kihti Rooma puitehitiste, tarade ja aedade jäänuseid, mis on hästi säilinud. Leidude hulgas oli ka isiklikke esemeid, rõivaid ja isegi dokumente.

Välja kaevati ka Mithra templi seni paljastamata osa. See tempel avastati juba 1954. aastal.

Säilinud puidul olevate aastarõngaste järgi saab teha kindlaks, millal need puud maha võeti ning millal neid ehitamisel kasutati.

Leiud viiakse Londoni muuseumisse, kus need puhastatakse, konserveeritakse ning säilitatakse.

Bloomberg Place peaks valmima 2016. aastal. Leitud tänavaid ja esemeid saab näha Bloombergi peakorteri hoone muuseumiosakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles