Tummo mediteerimine aitab kehatemperauuri tõsta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buda nunnad
Buda nunnad Foto: SCANPIX

Singapuri teadlased tegid kindlaks, et mediteerimine aitab kehatemperatuuri tõsta.

Uurijate sõnul on aju see, mille abil kehatemperatuuri kontrollida saab, edastab Daily Mail.

Teatud mediteerimistehnika võib aidata inimesi, kes töötavad ekstreemsetes tingimustes. Samuti tugevdab mediteerimine organismi, aidates külmas paremini toime tulla.

Singapuri teadlased tõestasid esmakordselt teaduslike meetoditega, et Tiibeti iidne tummo meditatsioon, mida kasutavad buda nunnad, tõstab kehatemperatuuri.

Katsetega on kindlaks tehtud, et tummo meditatsioon paneb vere käima ja muudab soojaks nii sõrmed kui varbad.

Teadlased kogusid informatsiooni nunnade kohta, kes miinus 25 kraadi juures mediteerisid ning samas oli neil ümber keha märjad linad. Nad suutsid mediteerides kehatemperatuuri tõsta ning linad ära kuivatada.

Elektroentefalograafia (EEG) uuring näitas, et nunnad suutsid mediteerides tõsta oma kehatemperatuuri 38,3 kraadini. Tegemist ei olnud palavikuga.

Teine katse tehti mitte nunnadega, kes keskendusid tantieni hingamistehnikale. Nemad suutsid samuti kehatemperatuuri tõsta, kuid vähem.

Uuring näitas, et kehatemperatuuri saab muuta hingamistehnika ja kujutlustega, mis mõlemad on mediteerimise osad.

Tummo on Tiibeti jooga, mille eesmärgiks on kontrollida kehaprotsesse.

Selles kasutatakse nii visualiseerimist kui hingamistehnikaid, millest tähtsaim on kõhuhingamine. Selles hingamises jääb osa õhku sisse enne kui võetakse uus õhusõõm.

See tehnika tekkis Himaalaja mäestikuala, kuna seal on üsna ekstreemsed tingimused, mis nõuavad ellujäämiseks oma keha head kontrollimist.

Visualiseerimises võetakse fookusesse leegid ja neist tekkiv soojus ning see kujustatakse liikuvat mööda selgrookanalit.

«Kõhuhingamise ja visualiseerimise abil saab lihtsalt kehatemperatuuri reguleerida. Nimetatud tehnikat õppinud saavad lihtsa vaevaga oma kehatemperatuuri muuta. Pärast seda tuntakse endas suuremat energiat  ning keskendatust,» selgitas Singapuri ülikooli teadlane Maria Koževnikov.

Sõna «tummo» kasutatakse tiibeti keeles «sisemine tule» väljendamiseks. Sõna sõnalt tähendab see «äge naine». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles