DNA kaksikheeliksi avastaja kirja hinnaks võib kujuneda kaks miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francis Crick
Francis Crick Foto: Wikipedia.org

Briti molekulaarbioloogi, DNA kaksikheeliksi ühe avastaja Francis Cricki kiri oma 12-aastasele pojale pannakse oksjonile.

Kiri algab lausega «Jim Watson and I have probably made a most important discovery» (Jim Watson ja mina tegime tõenäoliselt kõige tähtsama avastuse), kirjutab Yahoo News.

Seitsmeleheküljeline kirjal on daatum 19. märts 1953 ning see lõppeb sõnadega «Lots of love, Daddy».

Crick selgitab kirjas, kuidas tema ja Watson kaksikheeliksi avastasid.

New Yorgis pannakse lisaks sellele kirjale oksjonile ka Cricki Nobeli medal ning veel mitmed selle teadlase asjad. Nende müügist saadav tulu antakse teaduse arendamiseks.

Christie`s oksjonimaja hinnangul võib Cricki kirja hinnaks kujuneda 1 - 2 miljonit dollarit. Oksjonimaja esindaja Francis Wahlgreni sõnul on selliste kirjade lõplikku hinda raske ennustada. Varasemast on teada paar pretsedenti 20. sajandist pärit kirjadega, mille eest maksti suuri summasid.

Wahlgreni sõnul on Cricki kiri ta pojale võrdväärne Albert Einsteini kirjaga president Franklin Rooseveltile, milles ta hoiatas tuumarelvade eest.

Christie´s oksjonimaja müüs selle kirja 2002. aastal rohkem kui kahe miljoni dollari eest. Wahlgreni sõnul on mitmed kollektsionäärid näidanud Cricki kirja vastu huvi.

Crick kirjutas oma kirja sinisele paberile, kasutades sinist tinti. Selles kirjas ta selgitab, kuidas desoksüribonukleiinhappe ehk DNA primaarstruktuur moodustub ning bioloogilist informatsiooni talletab.

«Ehk teiste sõnadega, leidsime mehhanismi, kuidas elu toodab elu,» kirjutas Crick siis oma pojale Michaelile, kes õppis internaatkoolis.

Legendi kohaselt tegid Crick ja Watson avastuse 28. veebruaril 1953. aastal.

Crick teatas Cambridge`i kohalikus pubis Eagle, et nad lahendasid elu saladuse. Kaks kuud hiljem ilmus väljaandes Nature artikkel kaksikheeliksi kohta.

Cricki kiri pojale on esimene, kus ta avatusest teatab.

Cricki asjade müügist saadavast tulust pool läheb Californias asuvale Salki instituudile, kus Francis Crick tegeles hiljem alateadvuse uurimisega.

Christie`s oksjonimaja oksjonile pannakse ka Cricki märkmeraamat ning kakskiheeliksi joonistus, mille tegi Cricki naine Odile Crick. Samuti ka Nobeli medal, mis on 23-karaadisest kullast ning mille Crick sai koos Watsoni ja Maurice Wilkinsiga 1962. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles