Dry Tortugas saarte lähedalt leiti 17. sajandi varandus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs mereuuringute firma, Floridas tegutsev Odyssey Marine Exploration teatas, et Florida Keys saaretiku vetest leiti 17. sajandi Hispaania galeooni vrakk, milles oli varandus.

Ligi 400 meetri sügavusel olevast vrakist paljastus suur hulk kullakange, pärleid ja hõbemünte, oliivõlikanne, nõusid ja meremeeste isiklikke esmeid, edastab foxnews.com.

Odyssey leheküljel avaldatud kirjutises seisab, et Dry Tortuga saare lähedalt on pinnale toodud umbes 17 000 eset.

Merearheoloogid uurisid leidu ning jõudsid järeldusele, et see pärineb 117 tonniselt Hispaania aluselt Buen Jesus Nuestra Senor de Rosario. Tegemist on ühega laevadest, mis seilas 1622. aastal Uuest Maailmast pärit varandusega Hispaania suunas.

Uurijate sõnul võib nüüdne leid mõista paremini ka kunagise Hispaania impeeriumi ajalugu.

Tierra Fierme ( Kindel Maa) laevastiku alustest suur osa hävines orkaanis. Nende laevade pardal oli varandus, millega taheti kindlustada madridi panka, mis oli 17. sajandi alguses rakses majanduslikus seisus.

Briti arheoloogi Sean Kingsley sõnul on see galeoonileid tähtis samm mõistmaks tollast Hispaania majandusolukorda, kus inflatsioon oli 300 protsenti. Hispaania oli pidevate sõdade pärast võlgades ning kaotamas suurriigi positsiooni.

Nimetatud laevavraki nägid esimestena 1965. aasta grupp kalureid. Siis ei saanud seda uurida, kuna ei olnud vastavaid vahendeid. Nüüd on süvasukeldumiseks kõik vajalikud vahendid olemas.

Paljud sellelt laevalt pärit meeskonnaliikmete isiklike asjade pildid on nüüd näha Odyssey internetimuuseumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles