Wikileaks käivitas oma otsingumootori

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõmuline meediaportaal Wikileaks käivitas oma otsingumootori
Kõmuline meediaportaal Wikileaks käivitas oma otsingumootori Foto: SCANPIX

Kõmuline meediaportaal Wikileaks käivitas oma otsingumootori.

Londonis Ecuadori saatkonnas elav Wikileaksi asutaja, austraallane Julian Assange teatas Skype`i vahendusel, et otsingumootor kannab nime PLUS D ( The Public Library of United States Diplomacy), edastab news.com.au.

Otsingumootori abil on juurdepääs 1,7 miljonile USA diplomaatilisele dokumendile, milles seas on ka 250 000 USA välisministeeriumi salajasi memosid, mis pärinevad 1970. aastatest kui USA välisministriks oli Henry Kissinger.

Rohkem kui 251 000 neist dokumentidest pärinevad lähemast ajast, aastastest 2003 – 2010.

Assange kinnitas, et PLUS Ds saada olevad välisministeeriumi dokumendid on osaliselt klassifitseeritud nüüdseks mitte salajasteks ning enamik neist on saadaval USA rahvusarhiivis.

Assange`i sõnul saab otsingumootori abil leida ligi kaks miljonit dokumenti.

Otsingumootori käivitamine on Wikileaksis suur muutus, sest varem olid nad niinimetatud vana kooli ajakirjanduse esindajad.

Assange jätkas, et ajakirjanikud saavad nüüd paremini vajalikke andmeid uurida, kasutades selleks Google´i konkurenti PLUS Dd.

«Tegemist on süsteemiga, mille üle olen väga uhke. Üks meie inimestest ütles, et ka Google peaks selline olema. Uurivad ajakirjanikud saavad meie otsingumootorist suurt kasu,» selgitas Assange.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles