Osama bin Ladeni väimehe üle kohtu mõistmist takistab rahapuudus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suleiman Abu Ghaith
Suleiman Abu Ghaith Foto: SCANPIX

USAs on raskusi pidada kohut Osama bin Ladeni väimehe üle.

Osama bin Laden oli terroriorganisatsiooni Al-Qaeda juht ja maailma endine esiterrorist ning ta väimees Sulaiman Abu Ghaith selle organisatsiooni propagandajuht, edastab The Telegraph.

Abu Ghaithi tahetakse kohtu alla anda USA kodanike tapmise plaanimises.

Abu Ghaithi advokaadi Martin Coheni sõnul ei ole kaitsjad valmis selle aasta septembris algavaks kohtuprotsessiks.

«Kaitsejad ei saa kokkuhoiu tõttu oma tööga septembriks valmis,» selgitas advokaat.

Coheni arvates oleks õigem aeg kohtuga alustada järgmise aasta jaanuaris.

Kohtunik Lewis Kaplan kinnitas, et «sellised juhtumid on kokkuhoiu tõttu õigem edasi lükata».

Eeluurimisistungil olnud Abu Ghaith end süüdi ei tunnistanud.

Mees toodi Manhattanil asuvasse kohtusse ja viidi sealt käeraudades. Seljas oli tal tumesinine vangikostüüm. Ta ei lausunud eeluurimisel mitte sõnagi, vaid ainult kuulas toimuvat  inglise-araabia tõlgi vahendusel.

Kaitsjaid esitasid küsimuse, et kas bin Ladeni kunagine kaasvõitleja saab ikka õiglase kohtumõistmise. Kohtumaja asub vaid paari kvartali kaugusel paigast, kus 11. septembril 2001. aastal aset leidnud Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide rünnakus hukkus ligi 3000 inimest. Rünnaku korraldajaks peetakse Al-Qaedat.

Cohen ja tema meeskond lubasid esitada kohtunik Kaplanile palve kohus edasi lükata, kuna tegemist on ebatavalise kohtupidamisega, milleks ette valmistamine võtab kaua aega ning kulud on suured. 

Kui kohus Abu Ghaithi üle ikka toimub, siis võib see kesta viis nädalat.

Abu Ghaithi tabamist peetakse president Barack Obama administratsiooni juriidiliseks võiduks. USA on juba pikka aega püüdnud kohtu alla anda Al-Qaeda juhtkonda kuulunud isikuid, keda on seni hoitud Kuubal asuvas Quantanamo Bay vangilaagris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles