93-aastane endine punaarmeelane otsib 70 aasta tagust kallimat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee sõduriteks kehastunud näitlejad
Punaarmee sõduriteks kehastunud näitlejad Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu Punaarmee ridades sõdinud venelane otsib 70 aasta tagust kallimat.

Praegu 93-aastane Nikolai Vasenin osales Teise maailmasõja ajal Prantsusmaa vastupanuliikumises Lõuna-Prantsusmaal, edastab AFP.

«Ta nimi oli Jeanne. Tavaline pruunide juustega naine. Ma tahan ta uuesti leida ükskõik millise hinna eest. Olen juba 93-aastane ja mul ei ole enam aega oodata,» selgitas eakas mees.

Venelase kunagine kallim, kohaliku vastupanuliikumise juhi tütar on elus, kuid ta elukohta ei ole veel suudetud kindlaks teha.

Punaarmee sõdur Vasenin sattus Prantsusmaale läbi seikluste. 1941. aastal vangistasid ta Valgevenes Minski lähedal natsid. Põgenemine Nürnbergi vanglast ebaõnnestus ja selle tõttu saadeti ta Lõuna-Prantsusmaale sunnitöölaagrisse.

Vaseninil õnnestus sealt põgeneda 1943. aasta oktoobris. Ta liitus kohaliku Maquisards vastupanuliikumisega.

«Ma ei osanud esialgu mitte ühtegi sõna prantsuse keelt,» meenutas mees.

Prantsuse vastupanuliikumise esindajad suhtusid venelasesse esialgu kahtlustavalt, kuid pärast esimest lahingut suhtumine muutus. Üsna varsti sai Vaseninist ühe allüksuse juht.

Vasenin sai haavata ning sellega koos algas ka ta armuromaan prantslannaga. Vastupanuliikumise juht Gerard Monot viis venelase oma koju paranema, kus ta tütar Jeanne võõra eest hoolitses.

1944. aastal pidi Vasenin sõitma Pariisi, kuna Venemaa saatkond otsis teda taga.

«Enne lahkumist palusin Jeanne`i kätt, kuid ta isa keeldus. Tõenäoliselt tuli keeldumine selle pärast, et olin vaene. Nii mina kui Jeanne olime kurvad,» meenutas Vasenin.

1945. aasta kevadel jõudis Vasenin Ukrainasse Odessasse. Ta anti kohtu alla ja mõisteti riigireetmises süüdistatuna 15 aastaks vangi. Paar aastat hiljem viidi ta üle Siberi vangilaagrisse.

Pärast vabanemist ta abiellus ja sai kolm last. Viis aastat tagasi ta naine suri. Vasenin elab nüüd üksinda Jekaterinburgis.

Vaseinini sõnul hoiab teda elus mõte, et ta võib Jeanne`iga uuesti kohtuda. Mehe sugulased ja sõbrad kontakteerusid Prantsusmaa võimudega, et Jeanne üles leida.

«Mäletan, et «je t`aime» on prantsuse keeles «ma armastan sind». Sellest on meile kahele küllalt,» nentis venelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles