Meeste kiilaspäisuse ja südamehaiguste vahel on seos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste kiilaspäisuse ja südamehaiguste vahel on seos
Meeste kiilaspäisuse ja südamehaiguste vahel on seos Foto: SCANPIX

Jaapani teadlaste uuring näitas, et mehed, kellel esineb kiilaspäisust on suurema tõenäosusega südameprobleemid kui neil meestel, kellel on juuksed olemas.

Uuringus osales 37 000 meest, kirjutab BBC.

Kiilaspeaga meestel oli 32 protsendi võrra suurem tõenäosus südame isheemiatõve tekkeks.

Uurijad rõhutasid, et riskid südameprobleemide tekkeks kiilaspäisusest siiski on väiksemad kui suitsetamise või ülekaalulisuse korral.

Juuste kadumine on probleem paljude meeste jaoks. Pooltel meestel on 50. eluaastaks juuksed hõrenenud. 70. eluaastaks on umbes 80 protsendil meestest märgatav juuksekadu.

Tokyo ülikooli teadlased kasutasid oma uurimistöös ka varasemaid uuringuid, milles oli käsitletud juustekao ja südamehaiguste seost.

Uuringud näitasid, et kiilaspäisuse all kannatavatel meestel on tavaliselt ka südameprobleeme. Sinna juurde olid lisatud ka vanusest ja perekonnaajaloost pärit andmed.

«Leidsime seose peapealse kiilaspäisuse ja südamehaiguse tekkeriski vahel. Seos on olemas, kuid see ei ole nii tugev seos kui suitsetamine, ülekaalulisus, kõrge kolesteroolitase ja kõrge vererõhk,» selgitas Tomohide Yamada.

Ta lisas, et kui noored mehed hakkavad märkama, et neil juuksed hõrenevad, peaksid nad elustiili tervislikumaks muutma.

Arstiteadlaste sõnul mõjutavad nii südant kui juukseid suurenenud tundlikkus meeshormooni suhtes, insuliinitalumatus ja veresoonkonna probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles