Anonüümne isik päästis kuueaastase Afganistani tüdruku sundabielust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonüümne isik päästis kuueaastase Afganistani tüdruku sundabielust
Anonüümne isik päästis kuueaastase Afganistani tüdruku sundabielust Foto: SCANPIX

Afganistanis müüs üks isa oma kuueaastase tütre haiglavõlgade katteks sundabiellu.

Sellest sai kuulda keegi jõukas ameeriklane, kes oma advokaadi kaudu maksis võla 2500 dollarit ära ja tüdruk pääses abielust, kirjutab Huffington Post.

Taj Mohammad laenas põgenikelaagris kaaslaselt raha, et maksta ära oma naise ja üheksa lapse ravikulud, kaasa arvatud kolmeaastase omad, kes hiljem surnuks külmus. Tal ei olnud raha, et seda summat tagasi maksta ning selle tõttu pidi ta oma tütre Nagma rahalaenaja 17-aastasele pojale naiseks andma.

«Mulle öeldi, et ma pean võla tagastama. Mul ei olnud seda raha mitte kuskilt võtta. Mul oli anda vaid mu tütar,» lausus afgaan.

Kui kuueaastane tüdruk 17-aastase noormehega kihlati, keelas poiss tüdrukul koolis käimise. Nagma aga tahtis väga kooli.

Siis aga ilmus välja isik, kes oli nõus võla ära maksma ning lapse liiga varajasest abielust vabastama. Ta saab oma pere juurde jääda, samas aga elab ikka väga suures vaesuses Kabuli põgenikelaagris.

Nagma on Afganistanis üks väheseid tüdrukuid, kes sellisest saatusest pääses. Selles riigis sunnitakse pooled alla 15-aastased tüdrukud abielluma. Samas on seal naiste abiellumise alampiir 16 eluaastat.

Tüdrukuid liiga varajasse abiellu sundimine on Afganistani patriarhaalses ühiskonnas väga levinud. Tüdrukud on seal nagu maksevahend. Kohalikud tavad on need, mida tüdrukute puberteeti jõudmisel järgitakse ning valitsus ei ole suutnud neid kehtetuks muuta.

Afganistanis naiste õiguste eest seisva organisatsiooni juht Manizha Naderi sõnas, et just vaesus on see, mille tõttu tüdrukud abielluma sunnitakse. Jõukad mehed maksavad verinoore pruudi eest perekonnale head tasu. Samas aga on perel üks suu vähem toita.

«Tavaliselt on nii, et teismeline tüdruk müüakse mehele, kes on temast märgatavalt vanem,» selgitas Naderi.

Afganistanis on päevavalgele tulnud vaid üks juhtum, milles abielluma sunnitud tüdruku kallal tarvitati vägivalda ning vägivallatsejad said vanglakaristuse. 15-aastast Sahar Guli hoidis ta mees ja ämm keldris luku taga. Tal kisuti küüsi ära ning teda põletati kuuma rauaga. Tüdrukul õnnestus lõpuks oma vanemate juurde tagasi põgeneda ning vanemad teatasid politseile.

Sarnaseid juhtumeid on aga sadu. Afganistanis peetakse tütreid perekonnale koormaks, samas kui pojad on au sees.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles