Marokost leiti esimene meteoriit, mis võib olla pärit Merkuurilt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkuur
Merkuur Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul leidsid nad esimese meteoriidi, mis võib pärineda Merkuurilt.

Ebatavaline roheline objekt kannab tähistust NWA 7325, edastab Daily Mail.

See avastati Lõuna-Marokost 2012. aastal ning see koosneb 35 fragmendist, mille kogukaal on 345 grammi.

Ekspertide hinnangul pärineb see Merkuuri pinnalt.

Markuuri uurib kosmoseuurimise alus Messenger. Sellel on olemas kõik teadusinstrumendid, et uurida Päikesele kõige lähemal asuvat planeeti.

Messenger on oma missiooni jooksul teinud juba 88 746 pilti. Praeguseks on see uurimisalus oma põhimissiooni lõpetanud ning on jätkumissioonil, mille käigus peaks ta veel tegema rohkem kui 80 000 pilti.

Nimetatud rohelise kivimi ostis meteoriitidega äritseja Stefan Ralew, kes saatis sellest võetud proovi uurida Washingtoni ülikooli teadlasele Anthony Irvingile.

Irving leidis, et selles sisaldub väga vähe rauda, kuid suures koguses magneesiumit, alumiiniumit ja kaltsiumsilikaate.

Need andmed langevad kokku USA kosmoseagentuuri NASA Messenger kosmosealuse poolt kogutud andmetega Merkuuri pinnase kohta.

Kuna analüüsitud kivimil oli keskmisest rohkem kaltsiumsilikaate, siis arvas Irving, et NWA 732 pärineb Merkuuri pinnasest sügavamalt. Selle kivimi saatis kosmosesse mingi tugev kokkupõrge ning lõpuks jõudis see Maale.

«Võimalik, et see pärineb Merkuurilt või siis taevakehalt, mis on väiksem kui Merkuur, kuid omadused on Merkuurile sarnased,» sõnas Irving.

Ta lisas, et mingil ajaperioodil oli Merkuuri või sarnasel planeedi pinnal voolav magma.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles