Müüki jõudis Kaitsepolitsei käsiraamat algajale kahtlustajale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei käsiraamat algajale kahtlustajale. Fotol Raivo Aeg
Kaitsepolitsei käsiraamat algajale kahtlustajale. Fotol Raivo Aeg Foto: KAPO

Meie töökas Kaitsepolitsei on üllitanud käsiraamatu algajale kahtlustajale ning kahtlaste isikute välimääraja.

Kaitsepolitseiameti poolt on tänaseks kaante vahele jõudnud kogutud nõuanded, mis aitavad kodanikul muuta oma pilku teravamaks ning piiluda isikute välise kihi alla. KaPo teab kõike.

Selles välimäärajas on tuntud ja ka avalikkusele vähem tuntud isikute näitel selgitatud, millistel asjaoludel võiks ühe või teise inimese suhtes tekkida vastuseta küsimusi ja õigustatud kahtlusi.

Elu meie ümber ei ole nii ilus ja lihtne nagu tavalisele kodanikule tunduda võib. Järgnevate isikute sattumine kahtlaste  hulka võib tunduda ootamatu kuid nagu peatselt ise veendute siis tegelikult igati loogiline.

Alustame lühikursusega:

Raivo Aeg

Luure peab alati otsima reetureid. Need on Kaitsepolitsei peadirektori enda sõnad ning nende järgi ta ka ise elab. Vana vastuluure tõde ütleb selgelt: kui ruum on tühi, siis on seal vähemalt kaks reeturit.Pärast Simmi juhtumit ei saa kindel olla milleski ning Raivo Aeg on spetsiaalselt lasknud ise ennast jälgida, et juba eos esimeste kahtlustuste korral anda ennetav löök. Tema enda sõnul on kahtlane, et olles töötanud pikalt miilitsas, ei näe ta ise selles midagi imelikku. Seni midagi kahtlast ei ole leitud, aga nagu Raivo Aeg ise ütleb: kõik on ainult aja küsimus.

Ken-Marti Vaher

Tähelepanu tuleb juhtida ministri tegevusele - see on väga aktiivne. Tegemist on aga näilise aktiivsusega. Mida päev edasi, seda selgem on, et aktiivne PPA juhi otsimine on näiline tegevus. Peamine eesmärk paistab olevat olukorra saavutamine ja selle olukorra põlistamine, et ühendametkonnale otsitakse juhti. Aina otsitakse ja otsitakse. Korraldatakse üha uusi konkursse. Sellega tagatakse, et juhti sisejulgeolekut tagaval ametkonnal ei ole ning vajaminevad reformid ja arendustöö jääb tegemata ning kogu aeg ollakse permanentses juhi valimise staadiumis. Sellises olukorras jääb kogu organisatsioon kängu ning eesmärk, halvata riiklik sisejulgeolek, ongi täidetud. Ministri ametis jätkumise korral otsitakse PPA-le juhti ka 10 aasta pärast. Tõenäoliselt aga pole selline isik, keda PPA juhiks sihtotsinguga otsitakse, veel sündinudki.

Edgar Savisaar

Mõnede persoonide puhul on kõik arusaadav ja Edgar Savisaare tegevust iseloomustades pole illusioone paljudel, ent siin tehaksegi saatuslik viga. Just illusioonid on need, mis on tema peamiseks tegevuse tulemuseks. Illusioon riigi suveräänsuse ja õitsengu heaks tegutsevast erakonnast. Illusioon innovaatilisest ja arenevast Eesti Vabariigi pealinnast. Illusioon hoolivusest ja nõrgemate kaitsmisest. Tegemist on mõjuka mõjuagendiga, kes ometigi ei ole kuni viimase ajani teinud ühtegi viga. Kuni viimase ajani… Kuni ta läks tihasele pekki viima ja libastus. Tõenäoliselt kasutas Edgar Savisaar tihaseid sidepidamisvahendina ning pärast libastumist info saatmine katkes. Sellele järgnesid paljud erakonda ja selle renomeed kahjustavad tagasilöögid, mis näitab, et informaator jäi infosulgu. KAPO-le on see tähendanud palju lisatööd, sest kõik riigi tihased tuli üle kuulata ja paljud neist ükshaaval lahti võtta. See töö pole isegi veel poole peal, aga annab agendile siiski märku, et talle hingatakse kuklasse ning siin saab selle käsiraamat-välimääraja lugeja ka ise abiks olla ja kevadel linnulaulu kuulata hoopis teise suhtumisega kui seni.

Yana Toom

Kõige tähtsam on esimene visuaalne vaatlus ja sellest kujunev esmamulje. Kui inimene näeb välja liiga aval ja koduselt armas, siis on põhjust eriliselt tähelepanelik olla, sest tavaliselt selliseid inimesi ei ole olemas, vähemalt mitte poliitikas. Need kaks asja lihtsalt ei käi kokku või on tegemist topeltmänguga. Nii nagu on seda topeltkodakondsuse propageerimine ja õigustamine ning tõenäoline topeltagendi staatus. Kahepalgelisus on üks märksõnu. Yana Toom on paljudele inimestele väga ilusate mustritega kampsuneid kudunud, kui neid mustreid semiootiliselt lahata, siis kannavad need kõik üht sõnumit: varsti surete te kõik välja! On arusaadav, miks Yana Toom võitleb aktiivselt vene koolide eestikeelsele õppele ülemineku vastu. Haridusvaldkonna ametnikud peavad teda erilise tähelepanuga silmas pidama, sest Yana Toom on hea veenmisvõimega ja võib nii mõnegi juba aastakümneid eestikeelse õppega kooli venekeelseks muuta.

Allar Jõks

Üldsusele jäänud kuvand on üdini positiivne.  Pressisõber, aasta eurooplane, koosmeele auhind, Lastekaitse Liidu auhind lastesõbralikumale ühiskonnategelasele. Tegemist on eriliselt oskusliku tegevusega. Alljärgnevalt toome ära vaid mõned pealkirjad, kus Allar Jõks oma seisukohti avaldab. Positiivse kuvandi taga on selgelt näha soovi külvata paanikat ja ebastabiilsust.Endine õiguskantsler: Ma ei tea, kellele kuulub Eesti riik (intervjuu  Maaleht 17. september 2009).

Keit Pentus

Üks ei jää teiseta. Veel üks valitsuse liige, kelle suhtes tuleb olla tähelepanelik. Keskkonnaminister soovib ilmavaatluste ja -prognoosidega ühte ametkonda liita looma-, linnu-, putuka-, aga ka jäätme­seire. Kui see kõik teoks saab, siis iseseisvat ilmateenistust Eestisse enam alles ei jää. Ministeeriumis käib hoogne ja salajane liitumisskeemide joonistamine. Peatselt on kõik seirega tegelevad asutused ühte liidetud ja karta on, et putukaseirega ühendatakse ka KAPO. Lutikate paigaldamine erinevatele objektidele nii sise- kui välitingimustes, on siis keeruline kui mitte võimatu. Samuti on oht, et liitumisel teiste seireametitega jääb KAPO ülesandeks ka ilma jälgimine ja ennustamine. See omakorda toob kaasa killustatuse ja fookuse laienemise liiga suure teemaderingi peale. Tõenäoliselt on Keit Pentusel plaanis ühendada kõik ametkonnad üldse, mis Eestis olemas on, jättes aga eelarve sama suureks kui putukaseirel praegu. Millise riigi huvides selline tegutsemine on, jääb nüüd lugejale vaid kergeks mõistatuseks.

Mihkel Raud

Tähelepanelikuks teeb Mihkel Raua alatine rahulolematus. Eelmise riigikorra ajal oli tema rahulolematus võimu suhtes arusadav. Eesti Vabariigi taastulekuga seoses pole aga midagi muutunud. Tema rahulolematus võimu suhtes on isegi kasvanud. Kui jälgida tema paraku menukiteks osutunud kirjatöid, siis leiab sealt palju rahvusvahelise terrorismi propageerimisele suunatud vihjeid. Selgema pildi persoonist aga saame loomulikult läbitöötades teost “Musta pori näkku.”  See projekt on Kaitsepolitseis hetkel pooleli ja tulemused on masendavad. Juba algusest peale oli kahtlane, et selles raamatus aset leidvad sündmused võivad olla pelgalt väljamõeldised. Otsustasime kontrollida, kas üks inimene puht füüsiliselt ja psühholoogiliselt on midagi säärast üldse võimeline üle elama nagu raamatus väidetud. Ühele suurte kogemustega KAPO töötajale anti ülesanne täpselt sama elu elada ja teha regulaarselt ettekandeid. Paraku... Praeguseks oleme kaotanud juba 8 agenti.

Edasi loe juba SIIT

Lõpetuseks:

Loodame, et neid põgusad kirjapandud näited on heaks teejuhiks tänases karmis maailmas, kus kõik on müüdav ja ostetav. Truudus ja isamaalisus on sõnakõlks ja inimese ausõna iganenud ilutsemine. Loodame, et see välimääraja-käsiraamat annab teile põhjust elu umbusklikuma pilguga vaadata ja teil tekib senisest sagedamini õigustatud küsimusi.

Alustada võiks juba täna ja alustada võiks oma pereringist. Jälgige järgmise ööpäeva jooksul oma naist, meest, ämma, vanaema või isa, omi lapsi ja naabreid või koduloomi. On väga tõenäoline, et avastate midagi täiesti uut ja meie jaoks kasulikku.Infovahetuseni.

Tervitades

TeieKaitsepolitseiamet.

P.S.

Heili oli pärit väikesest Eesti linnast. Mõni aasta tagasi oli ta saanud tööle Kaitsepolitseisse ja elas sellest saadik Tallinnas. Ühel nädalalõpul läks ta oma sünnilinna vanematele külla ja kõndis linnakese tänaval üksinda. Vastu tuli endine klassiõde, kes tundis ta ära, tuli rõõmsalt üle tänava tema juurde öeldes: «Tsauu, Heili! Pole ammu näinud! Kas see peab paika, et sa töötad Tallinnas Kapos?»

Heili ehmus, läks näost punaseks ja piilus kiiresti ümberringi, et kas keegi möödakõndija juhtus kuulma, ja sosistas küsijale: «Tshhhh! Ära ütle nii kõvasti, keegi võib kuulda. Ma ei taha, et see info mu vanemateni jõuaks, sest nemad arvavad, et ma töötan Tallinnas prostituudina!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles