Kas on naljakas - Teletorn vahetab välja Vabadussamba ja Estonia leidis keldrist Juhan Liivi pintsaku?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia keldrist leitud pintsak võis kuuluda Juhan Liivile
Estonia keldrist leitud pintsak võis kuuluda Juhan Liivile Foto: spunk.ee

Täna on rahvusvaheline naljapäev. Ka Elu24 ja Postimees-online postkasti on potsatanud hulgaliselt libapressikaid, mis sedavõrd lahjad, et naerma ei ajagi.

 

Siin need «naljad» on:

Kell 6:57 Rahvusooper Estonia - ylla.veerg@opera.ee

Estonia keldrist leitud pintsak võis kuuluda Juhan Liivile

Estonia maja sajanda juubeli aastal on ruumide korrastamiseks plaanis mitmesuguseid remonttöid. Möödunud nädalal leiti ettevalmistustööde käigus teatri keldrist pintsak, mis võis kuuluda poeet Juhan Liivile.

Estonia teatri- ja kontserdimaja on ilmselt Eesti kuulsaim hoone, mis annetuste abil rajatud. Teatavasti soovis ka Liiv kogu hingest kaasa aidata maja valmimisele, et tal aga raha annetada polnud, lootis ta ehituse heaks jätta oma riided.

Seda liigutavat sündmust 1911. aasta suvest meenutas kirjanik Friedebert Tuglas nii: «Seisnud poeet Juhan Liiv ehitusplatsi ääres, vaadanud tükk aega ehitamist, langenud siis põlvili ja öelnud: «Kallis kodumaa! Anna andeks, et ma nii vaene olen ja sulle midagi suurt ei või templi ehitamiseks annetada, aga ma annan, mis mul on.» Ta võtnud riided seljast, tahtnud neid sinna jätta, kuid linnavaht seganud vahele.»

Kas on võimalik, et Liivi pintsak jäi siiski ehitusplatsile? Sellele peab nüüd vastuse andma ekspertiisikomisjon, kellele rahvusooper leitud pintsaku kontrollimiseks üle andis. Esmavaatlusel on juba kindlaks tehtud, et pintsak kuulub saja aasta tagusesse perioodi, kui Estonia maja ehitati. Kui saab kinnitust tõsiasi, et tegemist on Juhan Liivi pintsakuga, leiab see väärika koha Estonia näitusegaleriis.

Kell 10.34  Kristine Mumma - kristine.mumma@powerhouse.ee

Tallinna Teletorn vahetab välja Vabadussamba

Täna leppisid Kaitseministeerium ja Tallinna Linnavalitsus kokku, et käesoleva nädala jooksul alustatakse nii Vabadussamba kui Tallinna Teletorni demonteerimistöödega – Vabadussammas kolitakse Tallinna kõrghoonete piirkonda Maakri tänaval ja Teletorn Vabaduse väljakule, et muuta kesklinn turistile veel atraktiivsemaks.

Teletorni juhataja Riina Roosipuu kinnitas, et temal on selle otsuse üle ainult hea meel: «Rohkelt külastatavad turismiobjektid  peaksid olema kesklinnas, mitte kuskil tühermaal – tegemist on väga õige otsusega. Teletorn sümboliseerib samuti Eesti vabadust ja taasiseseisvumist, kuid tornil on võrreldes Vabadussambaga mitmeid lisaväärtusi – ta on tunduvalt kõrgem, vastupidavam, põnev nii seest kui väljast ning ei vaja erilist välispidist hooldust. Lisaks on Teletornil hästitöötavad valgusprogrammid.»

Vabadussammas aga viiakse Tallinnas Maakri tänavale klaasist kõrghoonetele seltsiks, kuna arhitektuuriliselt on tegemist omavahel hästi harmoniseeruvate ehitistega. Vabadussammas hakkab sümboliseerima hoopis Eesti klaasehitiste ajajärku.

 

Mida sina taolisest huumorist arvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles