Video: juba 1938. aastal kasutati mobiiltelefoni?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba 1938. aastal kasutati mobiiltelefoni?
Juba 1938. aastal kasutati mobiiltelefoni? Foto: Youtube

Youtube`is on video filmist, mis on tehtud 1938. aastal ning sellel on näha ühte naist rääkimas kummalise esemega, mis meenutab mobiiltelefoni.

Vandenõuteoreetikud pakkusid välja, et tegemist on ajas rändajaga, kirjutab Daily Mail.

Mitmetes teistes vanades mustvalgetes filmides on veel näha olnud tehnoloogiat, mida siis ei teatud olemas olevat.

Nimetatud filmis arvati naine rääkivat Dupont firma mobiiltelefoniga , mida esmakordselt esitleti 1973. aastal ning mis jõudis müügile 1980. aastatel.

Nüüd aga ilmus esile isik, kes väitis, et filmis nähtav naine on tema vanaema. Allikas selgitas, et tegemist oli Teise maailmasõja eel loodud mobiiltelefoniga, mida valmistas USAs Massachusettsis Leominsteris asuv elektroonikatehas katsepartiina.

Filmis on näha 1930. aastatel moe järgi riietatud noort naist liikumas rahvamassis. Kõik kannavad tollaseid rõivaid.

Naist on näha rääkimas ja ta kõrva juures on ese. Kui ta käe kõrva juurest ära võtab, siis on näha eset, mis meenutan nüüdisaegset mobiiltelefoni.

Video juures on märkus, et see lõik on filmitud USA firmas Dupont.

Internetis Planetchecki nime all esinev isik teatas, et naine filmis on ta vanaema Gertrude Jones.

«Ta oli siis 17-aastane. Küsisin temalt selle filmi kohta ning ta sõnas, et ta mäletab seda hästi. Vanaema sõnul oli Dupontil telefonide valmistamise osakond ning nad katsetasid seal juhtmevabade telefonidega. Gertrudile ja veel viiele naisele anti nädalaks mobiiltelefonide prototüübid katsetamiseks,» selgitas Planetcheck.

Allikas jätkas, et ta vanaema räägib selles filmilõigus ühe Duponti tehase teadlasega, kelle käes on teine mobiil.

Samas ei ole veel keegi Planetchecki andmeid tõendanud. Üks teine Youtube´i kasutaja siiski lisas, et tunneb isikut, kes kunagi töötas Deponti tehases.

1938. aasta filmilõik on juba teine, millel on näha, et mobiiltelefon leiutati ammu enne seda, kui selle leiutamisest ametlikult teatati.

2010. aastal leiti filmilõik, mis pärineb 1928. aastast ning tegemist on Charlie Chaplini filmiga. Ka seal on näha naist mobiiltelefoniga, kas siis kahtlustati, et naine on ajas rändaja.

Ajas rändamise hulka kuuluvat ka Hiinast Shangsist ühest iidsest hauast leitud metallese, mis näeb välja nagu koopia nüüdisaegsetest kuulsatest Šveitsi kelladest. See näitas aega 10.06.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles