Voltveti mõis ootab suvel uudistajaid

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõis.
Voltveti mõis. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Pärnumaa kutsehariduskeskus ühines külastusmänguga „Unustatud mõisad", esimest korda ootab Voltveti mõis, kutsehariduskeskuse õppekoht Tihemetsas, huvilisi 13. juunil.

Eesti mõisakoolide ühenduse viie aasta eest algatatud mõisamängu korraldus on traditsiooniline: igal täistunnil algab tänavu tegevuskavaga ühinenud 30 mõisas giidiga ekskursioon. Huviretk ei keskendu mitte üksnes häärberile, uudistajatele tutvustatakse ka mõisa vahetusse lähedusse jäävaid vaatamisväärsusi.

„Tihemetsa õppekoha õppejuht Erna Gross tegi mõisaekskursiooni ehk näitasime, mis on meil plaanis," meenutas kutsehariduskeskuse teabetalituse juhataja Anneli Puudersell üleeile Voltvetis toimunud arupidamist, kus olid koos juba „Unustatud mõisate" projektiga liitunud Lääne- ja Lõuna-Eesti mõisakoolide esindajad.

Puudersell tõdes, et ehkki ta on Voltveti mõisas ja hoonet ümbritsevas pargis jalutanud palju kordi, oli kõnealusel ekskursioonil kuuldu ja nähtu tallegi üllatus. „Oleme hästi rikkad," resümeeris teabetalituse juhataja nähtu.

„Mulle endale meeldib grott- tehiskoobas (sama asi), väga ainulaadne mälestis, mis rajatud juba von Strycki ajal. (von Strykidele kuulus Voltveti mõis 1786-1919 - U. H.).

Kõnealuse tegevuskavaga ühinemine on Puuderselli arvates oluline kohalikulegi rahvale, sest programmi saab tulemuslikult realiseeruda vaid ühistööna.

„Me ei jää ju ainult mõisakeskseks, giidid räägivad sellestki, mis on ümberkaudu veel vaadata," ütles kutsehariduskeskuse teabetalituse juhataja. „Kui inimesed juba siia sõidavad, siis on mõttekas heita pilk võimalikult paljudele siinsetele looduskaunitele kohtadele ja kultuuriväärtuslikele paikadele - seepärast valmistataksegi mõisapäevi ette koostöös külaseltsiga Päevakübar, Kilingi-Nõmme päevakeskuse, Allikukivi raamatukogu ja Tihemetsa põhikooliga."

Voltveti 1830. aastal valminud hilisklassitsistlik kahekorruseline kivist mõisahäärber pole paraku päris algsel kujul säilinud.

Pärast 1939. aastal hoonesse Tihemetsa metsatehnikumi rajamist ehitati mõisa peahoonele kolmas korrus klassiruumideks ja kolmekorruseline tiibhoone koolitöötajatele korteriteks, sovhoostehnikumi aeg "rikastas" häärberit kahe juurdeehitusega: kolmekorruselise õppekorpuse ja 400kohalise aulaga.

Pärnumaal on „Unustatud mõisate" külastusmänguga ühinenud veel Tõstamaa mõis, kus praegu asub Tõstamaa keskkool, ja Võidula mõis hoones paikneb rahvamaja.

Kõikide 30 mõisa külastuspäevad on 13. ja 27. juuni, 11., 12. ja 30. juuli, 8. august. Mõisad on külastuspäevadel avatud kell 10-18.40. Külastustasu on sümboolne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles