Rändrohutirtsud vallutasid pool Madagaskarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändrohutirtsud
Rändrohutirtsud Foto: SCANPIX

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetel vallutasid poole Madagaskari saarest rändrohutirtsude parved.

FAO sõnul võivad need putukad hävitada suure osa saagist, mille tõttu Madagaskaril võib umbes 60 protsenti elanikkonda tabada nälg, edastab BBC.

Madagaskaril rahvastikust suur osa on vaesed ning humanitaarkatastroofi ennetamiseks on seal vaja umbes 22 miljonit dollarit.

FAO kinnitusel oli viimati nii laiaulatuslik rändrohutirtsude rünnak 1950. aastatel.

ÜRO allaorganisatsiooni rändrohutirtsude spetsialist Anne Monard sõnas, et sellised suured rünnakud ohustavad India ookeanis asuvat saart.

«Viimane selline oli 1950. aastatel ja siis kestis see 17 aastat. Nüüdse puhul ei saa me midagi teha, kui see kestab 5 – 10 aastat sõltuvalt olukorrast,» nentis Monard.

FAO teates seisab, et Madagaskari saarest kaks kolmandikku vallutatakse selle aasta septembriks rändrohutirtsude poolt, kui seda millegagi ennetada ei suudeta.

Madagaskaril kuulutati välja rändrohutirtsude vastu võitlemise kampaania.

Rohutirtsud ohustavad nii karjamaid kui ka riisikasvandusi. Viimased annavad saarel põhitoiduse.

«Ligi 60 protsenti riigi 22 miljonist elanikust võib mõjutada nälg. Juba praegu on seal toidupuudus ja paljud on alatoitunud,» sõnas Monard.

Umbes 85 protsenti madagaskari elanikest peab päevas tulema toime vähemaga kui üks dollar.

Madagaskari rändrohutirtsude kontrollikeskus lasi umbes 30 000 hektarit neist putukatest puhastada, kuid  selle aasta veebruaris saart tabanud tsüklon muutis olukorra uuesti väga halvaks.

«Tsüklon mitte ainult ei hävitanud saaki, vaid lõi soodsad tingimused rändrohutirtsude paljunemiseks,» teatas FAO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles