Tuhanded meritähed uhuti Kenti randa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meritähed Kenti rannal
Meritähed Kenti rannal Foto: Metro.co.uk

Suurbritannias Kentis Sandwichi lähistel on Pegwelli lahe rand kaetud tuhandete merest välja uhutud meritähtedega.

Rannas olnud kalastajate ja linnuvaatlejate hinnangul on surnud meritähti umbes kaheksa kilomeetri pikkusel rannaribal, kirjutab Daily Mail.

Harrastusfotograaf Tony Flashman tegi haruldasest vaatepildist mitmeid fotosid.

«Surnud meritähti on tuhandeid ja nad katavad randa nii kaugele, kui silm ulatub,» lisas Flashman.

Keskkonnakaitsjad ja zooloogid murravad pead selle üle, miks need meritähed rannale jõudsid. Ühe variandina pakuti välja, et need okasnahksed tulid madalasse vette rannakarpe otsima.

«Oleme kindlad, et meritähtede hukkumine ei ole seotud hiljutiste tormidega, keskkonnasaaste ega kliimamuutustega,» laususid uurijad.

Keskkonnakaitsjate sõnul tuleb uurida seda, kas need pole näiteks kalurite võrkudest välja visatud meritähed.

«Rannakarpe püüdnud kalurite võrkudesse võis jääda ka meritähti. Kuna neid polnud vaja, siis korjati need välja ja visati tagasi merre. Laine aga võis need rannale uhtuda,» arvasid zooloogid.

Välja pakuti ka seda, et sügavamates vetes, kus meritähed elavad, said nende toiduks olevad rannakarbid otsa ning nad olid toiduotsingutel sunnitud madalamasse vette suunduma.

«Meritähed pole ohtlikud ja lõpuks söövad kajakad nad ära,» selgitasid uurijad.

Meritähed (Asteroidea) on merepõhjas elavad tähekujulised okasnahksed. Söövad kalu, selgrootuid ja detriiti. Kahjustavad austri- ja rannakarbikasvandusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles