Kallastu laulab Viljandi Jaani kiriku klaveri heaks

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kallastu.
Kai Kallastu. Foto: Pärnu Postimees

Sopran Kai Kallastu ja pianist Jorma Toots annavad kolm heategevuskontserti, millega toetavad uue kontsertklaveri ostmist Viljandi Jaani kirikusse.

Modernistliku vokaalmuusika kontserdid toimuvad teisipäeval, 12. mail kell 19 Tõrva kirikus-kammersaalis, laupäeval, 16. mail kell 19 Pärnu uue kunsti muuseumis ja teisipäeval , 19. mail kell 19 Viljandi Jaani kirikus. Esitamisele tulevad Uus-Viini koolkonna heliloojate Arnold Schönbergi, Alban Bergi ja Anton Weberni laulud.

Modernism murdis muusikasse läinud sajandi esimesel kümnendil, mil uus helikeel leidis tee Euroopa paljude heliloojate loomingusse.

Prantsusmaal asus ühena esimestest modernismi teele Claude Debussy, Leedus Mikalojus Konstantinas Čiurlionisj, Eestis Mart Saar.

Austrias pani Arnold Schönberg koos oma õpilaste Alban Bergi ja Anton Weberniga aluse Uus-Viini koolkonnale.

Peale uudse meloodia- ja harmooniakäsitluse leiab mainitud heliloojate tollases loomingust seniolematuid rütme ja kõlavärve, mis said eeskujuks väga paljudele 20. sajandi heliloojatele. Ja tekitasid üksjagu probleeme.

Näiteks tänapäeva kuulaja jaoks vägagi pretensioonitud Alban Bergi "Altenbergi laulud" op. 4 kutsusid esiettekandel oma uudsete kõlade ja ebatraditsiooniliste mänguvõtetega esile publiku niisuguse pahameeletormi, et teose esitus tuli pooleli jätta.

Eesti interpreetide liidu stipendiaat Kai Kallastu on esinenud nii ooperi- ja suurvormisolisti kui kammerlauljana, ent tegutsenud ka festivalide ja kontserdisarjade produtsendina.

Pianist Jorma Toots on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Lilian Semperi klaveriklassis ja omandanud seejärel magistrikraadi professor Matti Reimanni kammeransambliklassis.

Solisti ja kammermuusikuna on pianist esinenud nii Eestis kui mujal. Aktiivse tegevuse kõrval klassikalise pianistina on ta tegev jazz-muusikuna.

Toots töötab klaveriõppejõuna Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias.

Viljandi Jaani kiriku uue kontsertklaveri ostmise toetuseks saab teha annetuse kiriku korjanduskasti või Viljandi Jaani koguduse arveldusarvele nr 102 200 802 160 11, selgitus: klaver.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles