Mussolini punker avatakse külastajatele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini punker
Benito Mussolini punker Foto: Youtube

Ligi 70 aastat pärast Itaalia diktaatori Benito Mussolini surma avaldati fotod selle diktaatori maa-alusest punkrist.

See asub Roomas Mussolini kunagise peakorteri Palazzo Venezia all, edastab Huffington Post.

Üheksa ruumiga punker avastati 2010. aasta palee renoveerimise käigus. Reoveerimisel jäi Rooma ehitiste kontrollispetsialistil Anna Imponentel silma väike puidust luuk, mille tagant avanes betoonist punker, mis asub maapinnast 50 meetri sügavusel.

See punker oli mõeldud, vaid paarile inimesele. Võimalik, et vaid Mussolinile ja ta armukesele Claretta Petaccile.

Uurimine näitas, et punkrit ei oldud jõudud lõpuni valmis ehitada. Mussolini, hüüdnimega Il Duce, ei kasutanud seda punkrit mitte kunagi.

Rooma võimud plaanivad avada Mussolini punkri külastajatele selle aasta sügisel.

Brutaalsel ja võimunäljasel Mussolinil oli põhjust Teise maailmasõja ajal karta oma turvalisuse pärast. Itaalia fašistliku partei juhina lõi ta 1939. aastal natsidega käe ning 1942. aastal plaanisid britid ta paleed pommitada.

Suurbritannia loobus hiljem sellest plaanist.

Asjatundjate sõnul näitab palee alla rajatud punker, et Mussolini kartis väga oma elu pärast.

Selle aasta lõpus avatakse külastajatele veel teine Mussolini punker, mis asub Villa Torlonia all.

Benito Mussolini punkritesse suhtutakse kui vaatamisväärsustesse. Seda aga ei ole natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri viimane peidukoht, punker, mis asus Berliinis.

Saksamaa võimud keeldusid panemast mälestustahvlit Hitleri kurikuulsa punkrit kunagisse asukohta. 2006. aastal pani lõpuks lihtsa tahvli Saksamaa ajalooühing. Nüüdseks on Hitleri punker ühe Berliini parkimisplatsi all.

Benito Amilcare Andrea Mussolini (29. juuli 1883 Predappio, Forli provints – 28. aprill 1945) oli 1922 – 1943 Itaalia peaminister ja diktaator. Juhtis 1943 – 1945 natsi-Saksamaa käepikendusena Itaalia Sotsiaalset Vabariiki.

Ta kukutati võimult 1943. aastal ning arreteeriti. Sakslased vabastasid Mussolini, kuid 1945. aastal sattus ta koos oma armukesega Itaalia partisanide kätte. Tema ja ta armuke lasti maha ning nende laipu näidati Milanos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles