Marsi kulgur Spirit jäi pinnasesse kinni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku arvutijoonistus Marsi pinna uurimisest
Kunstniku arvutijoonistus Marsi pinna uurimisest Foto: AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel jäi Marsi kulgur Spirit pehmesse pinnasesse kinni.

Spiritil on viis  töötavat ratast, mis pehme ja madala pinna uurimisel jäid sinna kinni, kirjutab The Telegraph.

Spiriti parempoolne esiratas lakkas töötamast juba kolm aastat tagasi. Alates sellest ajast on kulgur liikunud tagurpidi, vedades liikumatut ratast kaasa.

NASA laboratooriumi teadlased tegid rattaprobleemid kindlaks ning plaanivad lahendamiseks kasutada Maal samalaadsesse olukorda pandud testkulgurit.

«Spirit on keerulises olukorras,» nentis Marsi projekti juht John Callas.

Insenere ja teadlasi teeb murelikuks, kas kulgur võib nii sügavale pinda vajuda, et ka šassii saab kannatada ning selle tõttu muutub pinnasest väljasaamine aina raskemaks.

Teadlased lõpetasid ajutiselt käskluste saatmise Spiritile ning võib kuluda nädalaid, enne kui masin uuesti tööle saadakse.

Spirit ja tema kaksikkulgur Opportunity jõudsid Marsile 2004. aastal. Oma esialgse kolme kuu pikkuse missiooni lõpetasid nad juba ammu.

Viimasel ajal on Spirit näidanud vananemise ja kulumise märke.

Möödunud kuul oli kulguri süsteemis mitu arvutiriket ning ta suri nagu iseenesest välja. Ka ei saadud selle tõttu Spiritile käsklusi edastada.

Siiani ei ole teadlased suutnud kulguriga juhtunu täpseid põhjuseid kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles