Cirque du Soleil' shows Alegria kõlab Grammy auhinnale nomineeritud muusika

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cirque du Soleil
Cirque du Soleil Foto: Cirque du Soleil

3. - 7. aprillini esineb taas Tallinnas, Saku Suurhallis maailmakuulus CIRQUE DU SOLEIL, kes toob esmakordselt Eestisse enda visiitkaardiks saanud show ALEGRIA. Kogupere etendustes, kus võtab osa 55 artisti 15 riigist, on oskuslikult liidetud kõrgetasemeline akrobaatika ja tsirkusekunst. Alegria showl omavad suurt tähelepanu silmapaistvad ja eredavärvilised kostüümid, artistide ilmekas grimm ja kindlasti elavas esituses kõlav muusika.

Igas Cirque du Soleil’ etenduses kõlab muusika elavas esituses. Muusikal on Alegria etendustel väga suur roll - särtsakas ja tundeline helikujundus ühendab jazz’i ja poppi, tangot ja klezmer’it. Koos tsirkusetrupi liikmetega laval olev kuueliikmeline live-bänd järgib lavategelaste liikumist ja muusika kõlab etteastetega sünkroonis. Akustilisi pille, sealhulgas akordioni kasutav saateansambel toob kõrvu nii rändmuusikute lood kui ka ehedad kruusaselt tänavalt kostvad helid, süntesaatorikõla annab aga märku peatsetest muutustest. Elav muusika lisab etendusele ehtsat energiat ja värvikust, suursugusust ja salapärasust, mitmekeelsed laulusõnad aga eksootilise maitse.

Alegria etenduse muusikat sisaldav album on Cirque du Soleil’ kogumikest nõutuim plaat – üle maailma on seda tänaseks päevaks müüdud juba üle poole miljoni eksemplari. Helilooja René Dupéré poolt spetsiaalselt selle show jaoks kirjutatud originaalmuusika on nomineeritud Grammy auhinnale ning püsinud mitu nädalat Billboard’i maailmamuusika edetabeli tipus.

Dupéré sõnul peab Alegria show äratama uusi, senikogematuid tundeid ja aistinguid. «Kui show on lõppenud, ei oskagi külastaja täpselt kirjeldada, mida ta nägi, aga see on talle sügavat muljet avaldanud. Mu sõbrad hakkasid peale esmakordset Alegria nägemist muljeid vahetama: poeg kirjeldas, mida tema nägi, ema vaidles vastu, öeldes, et seal oli hoopis midagi muud. Pereisa arvates oli aga kõik hoopis teisiti. Iga inimene nägi erinevaid asju. See show äratab uusi tundeid, vapustab, mõjutab ja kõik kogevad midagi erinevat,» ütles René Dupéré.

Lisaks live-bändile võtab Alegria etendusest osa ka kaks lauljat – Valge ja Must. Valge Lauljanna on Alegria muinasjutulise maailma keskne tegelaskuju. Valge lauljanna on jutustaja, kes laulab kõigest, mida enda ümber näeb. Tema lauludes on nii kurvameelsust ja meeleheidet kui ka rõõmu ja õnne. Oma silmipimestavas lumivalges kleidis liigub ta ringi kui ehtelaekast välja astunud õrn portselannukk. Must Lauljanna on valge lauljanna alter ego, teine mina. Kuigi ka tema väljendab oma lauludes Alegria kuningriigi õhustikku, on temas midagi kurjakuulutavat. Tema elegantne must kleit on valge lauljanna kleidi täpne koopia. Must Lauljanna peidab oma sünges südames palju saladusi.

«Lisaks hingetuks võtvatele akrobaatikatrikkidele ning liigutavatele etteastetele lasub ka originaalmuusikal suur osa Alegria show võimsusest. Minu eesmärk on, et Cirque du Soleil’ etendustes kõlav muusika peab olema niivõrd täiuslik ja köitev, et seda sooviks ka pärast kodus või autos plaadi pealt kuulata nii, et see kutsuks esile mälestusi. See ei ole vaid taustamuusika. Näiteks imeilus, elurõõmus ja meeldejääv etenduse nimilugu jääb iga pealtvaatajaga ning kummitab veel väga pikka aega,» lisas Dupéré.

Cirque du Soleil’l on kokku 21 omapärast etendust. Osa nendest on alalised showd maailma suurtes metropolides nagu Las Vegas, New York, Tokyo, Macau, ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Tallinnasse toob seekord Cirque du Soleil salapärase ja lummava show Alegria.

Alegria tähendab hispaania keeles vaimustust, rõõmu ja juubeldamist. Alegria on tuju, meeleseisund, see on show, kus kuninga narrid, kerjused, tänavamuusikud, vanad aristokraadid ja lapsed loovad muinasjutulise maailma. Alegria on midagi enamat kui lihtsalt tsirkuseetendus. See on kaasakiskuv ja kordumatu elamus, mis kütkestab igas eas vaatajaid. Alegria on salapärane ja lummav tipptasemel akrobaatiline vaatemäng kogu perele!

Maailmakuulus CIRQUE DU SOLEIL annab Tallinnas, Saku Suurhallis kuus etendust alates 3. aprillist.

Etenduste ajad:

3. aprill (kolmapäev) ESIETENDUS

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

4. aprill (neljapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

5. aprill (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

6. aprill (laupäev)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

7. aprill (pühapäev)

kell 14:00 (uksed avatakse 13:00)

Alegria etendus kestab kokku 2,5 tundi, kuhu mahub vahele 30 minutiline vaheaeg.

Cirque du Soleil (Päikesetsirkus) loodi 1984. aastal Kanadas Guy Laliberté ja noorte tänavaesinejate trupi poolt väga lihtsal eesmärgil – lõbustada publikut, näha maailma, ning ise sellest kõigest rõõmu tunda.  Tänaseks on ettevõttel 5000 töötajat, kelle hulka kuulub enam kui 1200 artisti 50 erinevast riigist. Cirque du Soleil on toonud imetlust ja rõõmu sajale miljonile pealtvaatajale 300 linnas viiel mandril.

Piletid Cirque du Soleil’ Alegria Tallinna etendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil ainult Ticketpros - internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti. Lastele kehtivad soodushinnad. CIRQUE DU SOLEIL’ Tallinna etenduste produtsent: BDG Music.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles