Briti piraat tegi 400 aastat tagasi alkoholivastast propagandat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sir walter Raleigh 32-aastasena. Nicolas Hilliardi maal aastast 1585
Sir walter Raleigh 32-aastasena. Nicolas Hilliardi maal aastast 1585 Foto: Wikipedia.org

Briti piraat ja seikleja sir Walter Raleigh kirjutas üle 400 aasta tagasi essee, milles tegi alkoholivastast propagandat ning kutsus kaasmaalasi, inglasi kainusele.

Kuninganna Elizabeth I soosikute hulka kuulunud Raleigh hoiatas oma kirjutises tolleaegseid noori ja ka oma poega, et «liigne joovastavate jookide tarbimine muudab ka kõige vagurama inimese metsikuks», kirjutab The Telegraph.

«Hoolitse, et sa liiga palju veinist mõnu tundma ei hakka, sest need, kes on hakanud sellest mõnu tundma, on muutunud metslasteks. Need on hakanud vihkama iseennast, oma teenijaid ja  kaaskondlasi,» kirjutas Raleigh.

 

Ajaloolaste sõnul on see kirjutis vastuolus piraadi, seikleja, meremehe, õukondlase ja poeedina tuntud mehe mainega.

 

Raamat kannab pealkirja «Instructions for Youth, Gentlemen and Noblemen» (Juhised noortele, härrasmeestele ja aadlikele) ning selle üks osa «Instructions to His Son, and to Posterity» (Näpunäited pojale ja tulevastele põlvedele)  on Raleigh kirjutatud.

 

Walter Raleigh suri 1618. aastal 66-aastasena, seda raamatut aga ei avaldatud enne 1722. aastat.

 

Raleigh esseed sisaldav teos pannakse Londonis 2. aprillil toimuvale raamatuoksjonile ja selle hinnaks arvatakse kujunevat 600 naela (13 800 krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles