«Argo» tekitas Uus-Meremaal skandaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Affleck
Ben Affleck Foto: SCANPIX

Oscari võitnud film «Argo» tekitas skandaali Uus-Meremaal, kuna uusmeremaalaste arvates näidatakse selles linateoses nende osalust Iraanis aset leidnud pantvangikriisis ebaõiglasest vaatenurgast.

Film põhineb tõsielusündmusel, mis leidis aset 1979. aastal Teheranis, kus Iraani üliõpilased võtsid USA saatkonna töötajaid pantvangi, edastab The Telegraph.

Selles filmis on tegelane Jack O`Donnell (Brian Cranston), kes viitab kuuele ameeriklasele, kes pääsevad pantvangikriisi ajal saatkonnast põgenema: «Briti saatkond keeras neile selja. Uus-Meremaa saatkond keeras neile selja. Kanada saatkond aitas neid».

Dokumentides seisab aga, et tollane Uus-Meremaa suursaadik Iraanis Chris Beeby koos oma kolleegidega andis ameeriklastele peavarju ja süüa. Samas aga oli uusmeremaalastel neid kaua enda juurse hoida ohtlik. Edasi pakkus neile peavarju Kanada saatkond, kuhu nad jäid kuni nende päästmiseni ja USAsse toimetamiseni.

Uusmeremaalaste sõnul on nende saatkonna käitumist ebaõiglaselt kajastatud. Uus-Meremaa peaminister John Key sõnas selle kuu alguses, et selline hollywoodlik tõlgendus on solvav.

««Argo» on lihtsalt mängufilm, mitte dokumentaalfilm ning selle tõttu on tegelikult aset leidnud sündmused seal moonutatud,» teatas Key.

 Selle nädala teisipäeval kerkis «Argo» teema üles Uus-Meremaa parlamendis, kus opositsioonipoliitik Wintson Peters küsis, kas peaminister on seotud Hollywoodiga ning miks ei astuta Uus-metemaa maine kaitseks välja.

Ta viitas sellele, et Key külastas 2012. aasta oktoobris USAs ja külastas ka Hollywoodi stuudioid. Ta kohtus seal produtsentide ja teiste filmitööstuse juhtidega.

Keyd kritiseeriti ka selle eest, et tal on lähedased suhted «Kääbiku» režissööri Peter Jacksoniga.

Möödunud kuul antud intervjuus sõnas «Argo» režissöör Ben Affleck, et tal ei ole midagi Uus-Meremaa vastu. Samas aga tunnistas, et ajalooteemal filmi tegemine on noateral kõndimine.

Hoolimata edust, on «Argo» mitmetes riikides kriitika alla sattunud. Iraanis keelati selle näitamine täiesti, kuna iraanlaste seisukoht on, et sündmusi on selles valeti tõlgendatud. Iraani võimud teatasid, et annavad «Argo» tõttu Hollywoodi ja Afflecki kohtusse.

Kanada aga on solvunud, et rõhk oli CIAl, mitte aga Kanada  suursaadikul ja teistel diplomaatidel, kes ameeriklasi aitasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles