Bilan tahab Eurovisioonil revanši võtta

Verni Leivak
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dima Bilan
Dima Bilan Foto: Peeter Langovits

Sellist emotsioonide möllu, ülekeevast rõõmust võitluseni pisaratega, nagu demonstreeris seda Venemaa superstaar Dima Bilan pühapäeva õhtul Venemaa Eurovisiooni eelvooru võites, näeb otse-eetris harva.

Pärast seda kui Dima Bilan 2006. aastal Ateenas toimunud Eurovisiooni lauluvõistluselt teise kohaga naasis, oli ta kodumaal juba niigi superstaari seisuses. Lauluga «Never Let You Go» daamide südameid murdnu oli juba siis väge täis, et lauluvõistlusele tagasi minna.

«Olen valmis sõitma veel kord, prooviksin võtta revanši, usun, et mul läheks õnneks,» rääkis ta ajakirjanikele tollal. Mullu väisas Bilan ka Helsingit, ent mitte eurolaval – päev enne finaalvõistlust andis ta lihtsalt külalisena kontserdi Eurovisiooni ametlikus klubis, meenutades ühtlasi ka rahvusvahelisele pressile oma olemasolu.

Teise koha eest Hummer

Vaevalt et Dima Bilani – kodanikunimega Viktor Belani – pelgalt aineline huvi Eurovisioonil osalema ärgitab, ehkki ka sellest on ajakirjanduses juttu olnud. Nii näiteks kinkis talle produtsent Jana Rudkovskaja teise koha eest kollase Hummer H2 – seesugusega sõitvat ka näiteks Mike Tyson, Arnold Schwarzenegger ja Filipp Kirkorov.

Honorarid esinemiste eest tõusid aga Vene artisti jaoks kosmilistesse kõrgustesse. Nii näiteks makstud Bilanile juba 2006. aastal kontserdi eest Bakuus

30 000 dollarit. Vähe sellest, Põhja-Kaukaasiast pärit noormehele omistati muu hulgas ka Kabardiini-Balkaari teenelise kunstniku austav nimetus.

Pühapäeval telekanali RTR Planeta otse-eetrist miljonite vaatajateni jõudnud emotsioonid aga ehk kummutavad need materiaalsele huvile viitavad spekulatsioonid. Kui pärast võistlusloo ettekandmist oli Bilan lakooniline, öeldes: «Nagu Venemaal kombeks – andke mulle andeks!», siis pärast žürii ja vaatajate antud punktide kokkuliitmist ja võitja lavale kutsumist oli ta kui nõiutud.

Tükk aega ei suutnud ta paigalt liikuda, varjas nägu kätega ning suu kõverdus virilaks grimassiks. Ka mõni hetk hiljem laval mullu Serbiale võidu toonud Marija Šerifovicˇi õnnitlusi vastu võttes tegeles Bilan pigem õnnepisaratega võitlemisega. Neist võitu saanud, esines pika ja südamliku tänukõnega.

Koostöö Timbalandiga

Kuigi Bilani inglise keel on olematu – vähemasti Ateenas ei vallanud ta seda üldse ja jäi ka emakeeles antud intervjuudes alati pinnapealseks, küsides enne produtsentidelt järele, millest ja mida ta rääkima peab –, pole see tühine tõik teda seganud sooritamast loomingulisi edusamme ja tegemast koostööd maailma tippnimedega.

Tänavusegi võidulaulu «Believe» stuudioversiooni laulis mees sisse Miamis ning selle produtsent pole keegi muu kui legendaarne Timbaland.

Tänavu üllitab Bilan kolm albumit. Neist üks, hispaaniakeelne, on juba Los Angeleses kuulsa produtsendi Rudy Perezi juhtnööride järgi salvestatud ja sisaldab muu hulgas duetti Nelly Furtadoga. Juba mainitud Timbaland tegeleb mitme Bilani ingliskeelse albumi looga ja eks venekeelnegi pea ilmavalgust näe. Varasemast on Bilanil ette näidata kolm kauamängivat – «Ja notšnoi huligan» (2003), «Na beregu neba» (2004) ja «Vremja reka» (2006).

Eurovisioonil Serbia pealinnas Belgradis esineb Venemaa finaalvõistlusel 24. mail.

Vene Eurovisiooni eelvoor

• Peeti pühapäeva õhtul Moskva Akademitšeski kontserdisaalis, galakontserdi kandis üle ka meil nähtav telekanal RTR Planeta.

• Osales 27 artisti, ent tuntud nimesid oli vähe – mainimist väärivad teiseks jäänud Aleksandr Panaiotov, neljandaks platseerunud Sergei Lazarev ja üheksanda koha omanik ansambel Premjer-Ministr.

• Võitja selgitati žürii ja televaatajate antud punktisummasid liites.

• Võitja Dima Bilan on 27-aastane, ent Eurovisioonile püüelnud juba kolmel korral. 2005. aastal jäi tema esitatud «Not That Simple» Venemaa rahvuslikus eelvoorus teiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles