Väljaanne: Põhja-Korea juht tegeleb narkoäriga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea luureallikate andmetel tegeleb rahapuuduse ja majandussanktsioonide käes vaevleva Põhja-Korea juht Kim Jong-un narkoäriga.

Lõuna-Korea väljaanne Chosun Ilbo kirjutas, et Kimist on saanud rahvusvahelisel narkoturul tuntud tegija, edastab The Telegraph.

Artiklis seisab, et Põhja-Koreast saadeti möödunud aasta detsembris suur kogus narkootikume ühte Ida-Euroopas asuvasse saatkonda. Põhja-Korea diplomaadid said riigi juhtkonnalt käsu müüa narkolast selle aasta aprilli alguseks.

Põhja-Koreast põgenenute sõnul on narkootikume saadetud ka teistesse selle riigi saatkondadesse müümiseks.

Allikate andmetel peaks iga diplomaat müüma narkootikume 300 000 dollari eest, sest vaid nii näitavad nad oma lojaalsust riigile. Narkootikumide äramüümisele pandi aprilli alguse tähtaeg, kuna 15. aprillil tähistatakse Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi sünniaastapäeva ning pidustusteks on raha vaja.

Väljaande andmetel sai iga Põhja-Korea diplomaat umbes 20 kilogrammi narkootikume müügiks. Ida-Euroopas asuvas Põhja-Korea saatkonnas peaks seega olema umbes 200 kilogrammi narkootikume.

Lõuna-Korea luure andmetel tegutsevad põhjakorealased nagu professionaalid. Põhja-Koreas toodetakse narkootikume Chongjinis ja Heungnamis asuvates tehastes. Kinnitamata andmetel on sealsete narkootiliste ainete kvaliteet esmaklassiline ja välisriikide narkotarbijad on need narkootikumid enda jaoks juba avastanud.

«Põhja-Koreast saadetakse narkootikume teistesse riikidesse mitu korda aastas kas laevade või kaubaautodega. Saatkonna töötajad kohtuvad narkovedajatega kindlaks määratud kohtades, kus neile narkootikumid üle antakse,» teatas Põhja-Koreast põgenenud isik.

Lõuna-Korea allikate sõnul on tegemist Kim Jong-uni juhtimisel tegutseva narkokaubandusvõrguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles