Aednikud kasutavad vallabisid muruniidukitena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aednikud kasutavad vallabi känguruid muruniidukitena
Aednikud kasutavad vallabi känguruid muruniidukitena Foto: Wikipedia.org

Mitmel pool Euroopas on aednikud hakanud muruniidukite asemel muru pügamiseks kasutama vallabisid.

Loomad tellitakse nende sünnimaalt Austraaliast ja Uus-Meremaalt, kirjutab AFP.

Suurematel rohualadel kasutatakse ka lambaid, kuid vallabide eelistajate sõnul on see loom kenam, sõbralikum ja eksootilisem alternatiiv.

Paar vallabisid ei ole just odavad, kuid sellest hoolimata on nõudlus nende järgi kasvanud. Ka on vaja vahendeid nende ülalpidamiseks.

Vallabide importijate kinnitusel on viimase viie aastaga neid loomi märgatavalt rohkem ostma hakatud.

Maaletoojate sõnul peaksid vallabid hankima need aednikud, kellel on vähemalt pool aakrit maad. Ka peaks selle ümber olema vähemalt 150 sentimeetri kõrgune aed, et loomad ei saaks põgeneda.

Aiapidajate sõnul ei aita need eksootilised loomad mitte ainult muru pügada, vaid tegutsevad ka valvuritena.

«Need kängurud on võimelised varast või sissetungijat pikka maad taga ajama. Nad on üsna väikesed  ja tavaolukorras ohutud. Kuid oma poegade kaitseks on võimelised kõike tegema. Ka ei meeldi neile koerad,» selgitasid majaomanikud.

Vallabi ehk bennetti känguru (Macropus bennettii)  kuulub kukkurloomade hulka,  on oma välimuselt ja eluviisilt kängurutega sarnane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles