Tiibetit kaitsnud Björk vihastas Hiina ametivõime

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Björki Shanghais esinemas
Björki Shanghais esinemas Foto: AP / Scanpix

Hiinas Shanghais kontserdi andnud Islandi lauljanna Björk vihastas Tiibeti iseseisvuse teemaliste üleskutsetega Hiina ametivõime.

Pärast Björki kontserti teatasid ametnikud, et tulevikus karmistatakse välismaiste esinejate riiki lubamist ja nende esinemist seadustavaid sätteid, kirjutab STT.

Hiina ametivõimud hoiatasid, et kui keegi järgib Björki eeskuju, siis satub see artist automaatselt musta nimekirja.

«Karmistame välismaiste muusikute etteastete jälgimist. Eesmärgiks on ära hoida samalaadsed juhtumid tulevikus,» selgitas Hiina kultuuriministeeriumi esindaja.

Esindaja lisas, et Hiina ei kavatse enam lubada mitte ühtegi etteastete, kus Tiibetit käsitletakse Hiinast lahus.

Björk lõpetas oma Shanghai kontserdi lauluga «Declare Indepedence», mille sisse ta puistas mitu korda sõna Tiibet ja nõudis Tiibeti iseseisvumist.

Björk esines esimest korda Tiibeti kaitseks juba 1996. aastal San Franciscos.

Tiibet on autonoomne piirkond Hiinas, keskus Lhasa. 1949. aastal tulid Tiibetisse Hiina väed, pärast Hiina-vastase ülestõusu mahasurumist 1959 tegutseb Tiibeti pagulasvalitsus Indias. Selle juht on 14. dalai-laama Tenzin Gyatso.

Videot Björki etteastega vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles