Londonist leiti raudtee ehitusel katkuohvrite matmispaik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonist leiti raudtee rajamisel katkuohvrite matmispaik
Londonist leiti raudtee rajamisel katkuohvrite matmispaik Foto: SCANPIX

Briti arheoloogide teatel leiti Londonist raudtee ehitusprojekti käigus suur katkuohvrite matmispaik.

Teadlaste sõnul võivad paigas olla umbes 50 000 inimese jäänused, kes surid Musta surma tagajärjel rohkem kui 650 aastat tagasi, edastab Yahoo News.

Ehitustöölised leidsid 2,5 meetri sügavuselt 13 korralikult ritta laotud skeletti. Need tulid päevavalgele Kesk-Londonist Ferringtonist, kus rajatakse 16 miljardit naela maksma minevat raudteed.

Ajaloodokumentidest paljastus, et seal oli kunagi nii-öelda ei kellegi maa, millest 14. sajandi katkupuhangu ajal sai kiirkorras matmispaik.

1348. aasta muhkkatku puhangu ajal suri kolmandik Inglismaa rahvastikust.

«Matmiste sügavus, inimjäänuste juurest leitud keraamikakillud  ning see, kuidas nad maetud on, viitab, et tegemist on kiirkorras matmisega,» selgitas arheoloog Jay Carver.

Teadlaste arvates võidi sinna matta vähem kui kolme aastaga umbes 50 000 katkuohvrit, kes olid Londoni elanikud.

Leitud skelette uuritakse ning DNA järgi loodetakse saada teada nii katku põdemise kui matmisaja kohta.

Arheoloogide sõnul on nüüd leitud katkuohvrite matmispaik juba teine tähtis arheoloogiline avastus lühikese aja jooksul. Esimene oli kuningas Richard III skeleti leidmine ja kindlaks tegemine. See kuningas sai surma 1485. aastal Bosworthi lahingus ning ta maeti Leicesteris asunud frantsiskaanlaste kirikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles