Capoeira muudab slummilapsed enesekindlamaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Capoeira muudab slummilapsed enesekindlamaks
Capoeira muudab slummilapsed enesekindlamaks Foto: AFP / Scanpix

Brasiilia neegerorjade võitluskunstist capoeira`st sündinud tantsu on hakanud harrastama ka Lõuna-Aafrika slummide lapsed.

Capoeira

õpetajate sõnul on lapsed selle võitluskunst-tantsu liikumise kiiresti omandanud ning naudivad afrobrasiilia muusikat, edastab mtv3.fi.

Sotsiaalametnikud lisasid, et capoeira õpetamisega loodetakse vaesuses elavaid lapsi enesekindlamaks muuta ning luua neile uusi võimalusi.

30-aastane Marcio Beleza Lopes tõi selle tantsu Lõuna-Aafrikasse Kaplinna oma kodumaalt Angolast. Tantsu, muusika ja mängu abil õpetab ta lastele distsipliini ja samal ajal muudab neid enesekindlamaks.

Kaplinnas elav 11-aastane Shannon Senter alustas capoeira õppimist selle aasta veebruaris. Tüdruku ema sõnul on lapses märgatav muutus toimunud.

«Capoeira on laste jaoks meeldiv tegevus. Samas aitab see treening lapsi hoida gängidest ja narkootikumidest eemal. Laste enesekindlus tõuseb ja see aitab neil elus paremini hakkama saada,» lisas ema.

Capoeira oli algselt Brasiilia neegerorjade võitluskunst, mis hakkas välja kujunema 16. sajandil Kirde-Brasiilias.

Capoeira't iseloomustavad väledad keerukad liigutused, mida sageli sooritatakse hüppelt või pea alaspidi. Suur tähtsus on akrobaatikal ja tegevus toimub alati muusika saatel.

Sõna capoeira üks tähendus on «puude põletamise või raiumise teel puhastatud metsa- või džungliala». Ühe versiooni järgi tuleneb võitluskunsti nimetus kongokeelsest sõnast «kipura» - rabelema, kiirelt siia-sinna liikuma, võitlema. Seda sõna kasutatakse muuhulgas võitleva kuke liigutuste kohta.

Breiktantsul, mis tekkis 1970. aastatel, on capoeira`ga palju sarnaseid liigutusi. Seetõttu arvavad paljud, et ta pärinebki capoeira'st. Tol ajal tuligi New Yorki palju brasiillasi, kes tänaval seda harrastasid.

On kaks capoeira stiili. Angola stiilile on iseloomulik aeglane madal mäng erilise rõhuasetusega capoeira rituaalidele ja traditsioonile. Stiilile Regional on iseloomulik voolav akrobaatiline mäng ning põhirõhk on tehnikal ja strateegial. Mõlemas stiilis kasutatakse petterünnakuid ja löökide eest põiklemist. Kasutatakse ka pealööke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles