Richard III jäänuste matmisprobleem tõi kaasa ähvarduskirjad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III näokonstruktsioon
Richard III näokonstruktsioon Foto: SCANPIX

Suurbritannias lahvatas vaidlus selle üle, kuhu matta kuningas Richard III jäänused.

Politsei uurib Yorki katedraali saadetud ähvarduskirju ning üks parlamendiliige soovitas vaenutsevatel pooltel enne ära leppida kui tekib uus «Rooside sõda», edastab The Telegraph.

Juriidiliselt oli Richard III säilmete probleem lahendatud juba möödunud aastal enne nende leidmist Leicesteri katedraali lähedal asuva parkimisplatsi alalt.

Möödunud kuul teatasid arheoloogid, et DNA-test kinnitas leitud inimjäänuste kuulumist Inglise kuningale Richard III. See lahendas mõistatuse, kuhu 1485. aastal Bosworthi lahingus surma saanud kuningas maeti. Ta maeti kunagi seal olnud frantsiskaanlaste kloostrisse.

Bosworthi lahing oli pöördepunktiks Rooside sõjas, milles vastaspoolel sõdisid Lancasteride ja Yorkide dünastiad, mille esindajad tahtsid saada Inglise troonile.  

Suurbritannia justiitsministeerium andis Leicesteri ülikooli arheoloogidele loa viia läbi väljakaevamised ning teha kindlaks, kellele leitud luud kuuluvad.

Richard III skelett kuulub ametlikult Leicesteri ülikoolile ning see õppeasutus teeb juba praegu ettevalmistusi, et kuningas 2014. aastal Leicesteri katedraali matta.

Samas leiavad Richard III mälestusorganisatsiooni esindajad, et kuningas tuleb matta hoopis Yorki, kus elasid ja surid ta esivanemad. Samuti on matmispaigana välja pakutud Londoni Westminister Abbey katedraali, kuhu on maetud suur hulk Inglise kuningaid.

Richard III nüüdisajal elavad järglased on Yorki matmise vastu ning selle tõttu lahvatas sõnasõda.

Yorki katedraali diakonile Vivienne Faullile saadeti ähvarduskirju. Naise sõnul on nende sisu nii äärmuslik, et ta teatas neist politseile.

Faull oli enne Yorki suundumist varem Leicesteri katedraali diakon.

«Kuna tal on sidemeid mõlema katedraaliga, siis peetakse teda reeturiks, kes võib mõjutada Richard III matmist Leicesteri, mitte Yorki,» teatasid Briti väljaanded.

Briti valitsuse seisukoht on, et Richard III säilmete matmispaiga üle otsustab Leicesteri ülikool.

Briti parlamendisaadikud soovitasid vaenutsevatel osapooltel ära leppida ning respekteerida endise kuninga mälestust.

«William Shakespeare oleks siinkoha võtnud mõtlemispausi. Mitte keegi meist ei soovi ajaloo ehk siis Rooside sõja kordumist,» tõdesid saadikud.

Inglise näitekirjanik  William Shakespeare kujutas Richard III küüraka türanni, julmuri ja psühhopaadina. Asjatundjate hinnangul võis sel kuningal mõningaid vaimseid kõrvalekaldeid olla, kuid ta ei olnud psühhopaat. Pigem oli Richard III oma ebatavalise lapsepõlve tõttu kontrollifriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles