Ilusad inimesed näevad kenad välja ka grimassitades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusad inimesed näevad kenad välja ka grimassitades
Ilusad inimesed näevad kenad välja ka grimassitades Foto: SCANPIX

Briti Portsmouthi ülikooli uuring näitas, et ilusad inimesed näevad kenad välja ka siis kui nad grimassitavad, vastikust, üllatumist, kartust või viha väljendavat näoilmet teevad.

Keskmisest vähem kenad inimesed seevastu näevad inetud välja isegi siis kui nad rõõmsalt naeravad, kirjutab The Telegraph.

Põhjus seisneb selles, et näo vaatlejad märkavad luustruktuuri ja näo kuju, mitte aga ilmet.

Samas aga rõhutati, et näoilme mängib partneri otsingus tähtsat rolli.

Psühholoog Ed Morrissoni huvitas, kas atraktiivsus ja ilu on rohkem seotud näolise ilu  või sellega, kuidas end näoliselt väljendatakse.

Ta leidis, et näoline atraktiivsus jääb paremini meelde hoolimata sellest, millist ilmet näidatakse.

«Näo luustik ja tugevad koed on muutumatud. Nii meeste kui naiste puhul kehtib, et näostruktuur määrab ära, kas nägu peetakse meeldivaks või mitte ning seda hoolimata näoilmest ja emotsioonist,» sõnas Morrison.

Ta lisas, et evolutsiooniteooria kohaselt peetakse näolist atraktiivsust isiku nii-öelda bioloogilise kõlblikkuse seisukohast põhiliseks, seda eriti siis kui valitakse partnerit.

Uuring näitas aga ka seda, et õnnelikkust väljendavaid näoilmeid ei peeta atraktiivsemateks kui neutraalseid näoilmeid.

«Inimesed langetavad kaaslaste atraktiivsuse kohta otsuseid näoilmete põhjal. Eelkõige siis, kui valitakse partnerit. Näiteks vastikust ja põlgust väljendavad näoilmed on selgeks signaaliks, mitte edasi pingutada. Samas aga kena naeratus ja neutraalsed ilmed näitavad, et partnerlussuhtest ollakse huvitatud,» selgitas Morrison.

Uuringusse kaasati 128 meest ja naist, kellel paluti määrata 30 mehe ja naise näolist atraktiivsust. Katsealustele näidati pilte, mille oli õnnelik, neutraalne, kurb, üllatunud, kartlik, vihane ja põlgust väljendav nägu.

Nii mehed kui naised määrasid nägude atraktiivsust enam-vähem sama moodi. Uuring näitas, et pildil olnud isiku ja pilti vaadanud isiku sugu ei mänginud rolli.

«Uuring näitas, et mehed ja naised näevad atraktiivsust sama moodi. Põhjus võib peituda selles, et vastassugupoole atraktiivsetest esindajates nähakse potentsiaalseid partnereid. Oma soost atraktiivsetest isikutes aga võistlejaid,» sõnas Morrison.

Uurija selgitas, et ilusad inimesed saavad nägusid teha, ilma et see neid inetumaks muudaks. Inetumatel inimestel võivad grimassid aga partnerit otsides takistuseks saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles