Oistrahhi-festival toob Neeme Järvi dirigendipulti

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi otsustas juba mullu suvel, et näitab sel aastal noortele dirigentidele oma sünnimaad ka teisest küljest, korraldades meistrikursuse Otepääl.
Neeme Järvi otsustas juba mullu suvel, et näitab sel aastal noortele dirigentidele oma sünnimaad ka teisest küljest, korraldades meistrikursuse Otepääl. Foto: Ants Liigus

“Peame Pärnule oluliseks raskes majanduslikus olukorras festivali traditsiooni jätkumist,” selgitas David Oistrahhi nimelise festivali kunstiline juht Allar Kaasik.


Oistrahhi-festival on Eesti vanim festival ja sellest on kujunenud Pärnu kaubamärk. Paraku pole linnal võimalik sellist rahvusvahelist üritust üleval pidada. Linna toetus moodustab festivali eelarvest tavapäraselt kaheksa kuni 15 protsenti. Tänavu eraldatakse sündmuse tarbeks 400 000 krooni ja korraldajad on sellega päri.



Rabelevad ise


Sel aastal taotlesid Oistrahhi-festivali korraldajad õnnestunult toetust Läänemere maade koostööprojektide valdkonnast. See toetus on aga sihtotstarbeline ja võimaldab raha kasutada summa eraldaja tingimustel.



“Seega, dirigentide meistrikursuste korraldamine ei tulnud enam mingil tingimusel kõne alla,” selgitas Kaasik. “Me kuuleme pea iga päev peaministri, rahandus- ja kultuuriministri soovitusi hankida raha Euroopa Liidu fondidest ja lubadusi garanteerida abi omafinantseerimisel. Kuid ilmselt on see vaid jutt, sest riik ise muudab võimatuks euroraha kasutamise, sest omafinantseerimise raha lõigatakse lihtsalt ära.”



Selle aasta festivali toetust vähendas kultuuriministeerium 16 korda, kultuurkapitalilt on saadud toetust 3,5 korda varasemast vähem.



Kaasik avaldas nördimust riigi kultuuripoliitika üle: Eesti Kontserdi toetust kahandati sel aastal vaid veidi üle kümne protsendi, Oistrahhi-festivalil aga 90 protsendi võrra. “Või ongi see solidaarsus? Kui lisada, et Pärnu linn toetab oma eelarvest Eesti Kontserdi üritusigi, siis võrdsus ei kannata võrdlust,” märkis ta.



Kaasiku sõnade kohaselt pole tänavusel festivalil asetatud rõhk niivõrd kallistele interpreetidele, kuivõrd muusikale. Oli ju David Oistrahhi festivali eelkäija Pärnu muusikafestival. Avakontserdil esineb rahvusvahelise mainega plokkflöödimängija Genevieve Lacey Austraaliast. Festivalil dirigeerib nagu pea kõigil viimastel aastatel Pärnu aukodanik maestro Neeme Järvi. Siinsele publikule esinevad nii juba tuttavad kui uued solistid, ansamblid ja orkestrid.



Väärikas traditsioon


Palju on kavas Eesti heliloojate uudisloomingut ja Eesti esiettekandeid kõrvuti vanade-tuntud šedöövritega muusikaajaloo kullafondist. Kohtutakse jälle mustlasorkestriga ja kuulatakse teost, mis on pühendatud teel Pärnusse langenud kontrabasside mälestusele.



Neeme Järvi suveakadeemia toimub 9.-16. augustini Valgamaal Leigol ja Otepää kultuurikeskuses. Þürii valib akadeemiale välja kümme aktiivset osalejat, kes töötavad üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri ja selle kammerkoosseisudega. Meistrikursustest osavõtjad saavad dirigeerida “Leigo järvemuusika” avalikel kontsertidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles