200 ameeriklast vallutavad suvepealinna

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika autod kogunevad sel nädalavahetusel Haapsalusse.
Ameerika autod kogunevad sel nädalavahetusel Haapsalusse. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui möödunud nädalavahetusel müristasid Pärnus tsiklimehed, toimub sel laupäeval suvepealinnas järjekorras kolmas Ameerika autode kokkutulek, kuhu oodatakse vähemalt paarisadat masinat.

Ürituse üks korraldaja, Pärnu Ameerika autode klubi juhatuse esimees Janek Riik tõdes, et ameeriklaste kokkutulek tuleb vägevam kui kunagi varem.

"Tegelikult hoiame üritust isegi tagasi ja jätsime Soome ning Läti foorumites kuulutamata, sest oli kindel soov teha autode näitus tänavugi sadamas Kesklinna silla juures ja välismaalaste saabudes ei mahuks autod sinna lihtsalt ära," seletas Riik.

Cadillacide eri

Riigi teatel on kolmas Ameerika autode kokkutulek pühendatud Cadillacidele.

"Korraldame üritust koostöös Raadio Pärnuga, kus on retromuusikasaade "Roosa Cadillac"," seletas korraldaja. "Sellega seoses tekkiski mõte tutvustada Cadillaci, sest kui palju Eesti inimesed sellest automargist tegelikult ikka teavad."

Nii saavad laupäevases Raadio Pärnu saates sõna Eesti Cadillaci klubi liikmed, kes räägivad muuhulgas Cadillaci ajaloost ja mõjust maailma autotööstusele. Saatejuht Ahti Puudersell teeb saatesse otselülitusi ja intervjuusid masinate väljanäituselt sadamakail.

Kogu perele mõeldud Ameerika autode näitus algab Kesklinna silla kõrval sadamas kell 12 päeval ja on kõigile tasuta.

Peale Cadillacide on loomulikult kohal kõik muud USA autotööstust esindavad margid. Kokku ootab Riik näitusele vähemalt 200 masinat uunikumidest tehnika viimase sõnani.

"Et üritust põnevamaks muuta, esitleme sadamas uut Lincoln MKXi, samuti on kohal 4,6-liitrise mootoriga breketklassi kiirendusauto Ford Mustang," avas Riik. "Arvan, et enamik pärnakaid ei ole sellist kiirendusautot varem näinudki."

Selle kõrval näeb 1970. aastal ehitatud 8,6-liitrise mootoriga Fordi kiirendusautot, mis läbib Riigi kinnitusel 400 meetrit 10 sekundiga.

"Joonele me neid loomulikult panema ei hakka, sest selleks pole võimalust, kuid mootorit saavad küll kõik soovijad uudistada," lubas mees.

Näitusel kaubeldakse kõikvõimalike ehtsate Ameerika suveniiridega, samuti on kohal toitlustajad.

Rongkäik kuursaali

Ameeriklased jäävad sadamasse kella 15.15ni, kui masinad liiguvad rongkäigus läbi kesklinna Pärnu kuursaali.

Autosid näeb marsruudil Akadeemia-Lõuna-Kuninga-Vee-Rüütli-Aia-Supeluse-Suvituse-kuursaal.

Kuursaali ümbrusse jäävad autod vähemalt õhtuni.

"Plaanime nii, et kõige vanemad autod pargivad kuursaali ette ja uuemad kas kuursaali kõrvale parklasse või Mere puiesteele," seletas Riik.

Rongkäiku turvavad tänavanurkadel ohutusvestides Timeridersite motomehed.

Ameerika autode kokkutulek lõpeb õhtul kuursaalis, kus näeb lavalaudadel uuenenud koosseisuga ansamblit Terminaator.

Riik lootis, et Ameerika autode kokkutulek kui kevadine positiivne ettevõtmine kinnistub pärnakate ja kõigi teiste eestimaalaste mällu, et tulevikus saaks ürituse teha juba suuremana.

"Kokkutuleku algne mõte oligi vürtsitada Pärnu kevadist ürituste kalendrit," märkis Riik. "Kui me nüüd pärnakate mälus kinnistume, võiks tuleval aastal teha kokkutuleku staadionil, Vallikääru luhal või mõnel muul suuremal pinnal, kuhu mahub senisest märksa rohkem osalejaid."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles