Kust saada ilmateavet?

, ajakirja Navigaator peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMHI torn Sürgaveres.
EMHI torn Sürgaveres. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mereilmateadetes antakse tavaliselt nähtavuse tingimused, tuule kiirus ja laine kõrgus, samuti tugeva tuule- (14-20 m/s) ja tormihoiatus (üle 21 m/s). Seda infot saab:

Raadiost. Eesti Raadio annab mereilmateateid kaks korda ööpäevas: kell 07.05 ja 17.05, tavalisi ilmateateid pea igal täistunnil peale uudiseid. Televisioonist uudiste järel.

Telefoni teel. Infot saab ka helistades EMHI tasulisele telefonile 900 1032 (kõneminuti hind 13.45 EEK/min).

SMS sõnumiga mobiilile. Lühike mereilmateade saadetakse teie mobiilile, kui saadate SMS sõnumi võtmesõnaga "ilm mer" EMT lühinumbrile 1711.

Raadioside vahendusel. Tallinn Raadio VHF kanali 69 (1650 kHz) kaudu edastatakse ilmaennustusi kell 06.33 ja 15.33 kohaliku aja järgi (LT), info nii eesti kui inglise keeles. 16. kanalil edastatakse eelteade selle kohta, milliselt kanalilt ilmainfot kuuleb. 16. kanalit kuuleb üle terve Eesti (mere)ala, soodsa ilma korral on seda kuulda vahel isegi Bornholmi saare juures.

Navigatsiooni- ja ka tormihoiatused antakse 69. kanalil (ka sagedusel 3310 kHz) maailmaaegadel (UTC) 02.33, 06.33, 10.33, 14.33, 18.33, 22.33. Üldjuhul edastatakse tormihoiatused viivitamatult ja eelteadet selle kohta on kuulda ka 16. kanalil.

Internetist arvuti või mobiiltelefoni abil erinevatelt veebilehtedelt leiab reisi planeerides piisavalt teavet, näiteks:

www.emhi.ee
www.ilm.ee
www.windguru.com
www.surf.paper.ee
www.ilmatieteenlaitos.fi
www.metoffice.gov.uk
www.weatheronline.co.uk

Lugege ka siinsamas kõrval toodud veesõitjate soovitusi ilmainfo hankimiseks.

Täies mahus artiklit loe www.ajakirinavigaator.ee või ajakirja Navigaator viimasest numbrist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles