Ilmade ennustamine vaatluse põhjal

, ajakirja Navigaator peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ilmastik ja selle muutused on suures sõltuvuses õhurõhkkondadest (kõrg- ja madalrõhkkonnast, nende tsentrumi keskuse asetusest), temperatuurist ja sademetest. 1936.aastal välja antud teatmik, August Gustavsoni „Navigatsioon ja meteoroloogia meresportlasele ja kiprile" toob välja soovitused, kuidas jälgides neid nähte ise ilma ennustada.

Püsiva hea ilma tõenäolised tunnused.

Õhurõhk. Kõrge (765 mm ja rohkem), veidi muutub öö-päeva jooksul.
Tuul. Võib puhuda igast suunast. Meil puhuvad hea ilmaga enamuses kagu-, ida- ja põhjakaarte tuuled. Tuule suund võib olla ka muutlik. Tuule kiirus talvel väike, suvel - päeval nõrk tuul, mis ööseks vaikib.
Pilvitus. Taevas enamuses pilvitu, päikese tõusul ja loojenemeisel täiesti selge. Vahel talvel ilmub kerge udu või madalad kihtpilved; suvel - selge öö, vahel päeval ilmuvad rünkpilved, missugused lõunaks suurenevad ja siis õhtuks kaovad.
Sademed. Kuiv. Suvel ei ole vihma ega talvel lund. Hommikul tugev kaste või härmatis.
Temperatuur. Talvel selge ilmaga kõva külm, pilvitusega - keskmine külm. Suvel - kuum, temperatuur kõrge. Vahe öösise ja päevase temperatuuri vahel väga suur.

Püsiva halva ilma tõenäolised tunnused.

Õhurõhk. Madal ja (alla 750 mm) muutub vähe öö-päeva jooksul.
Tuul. Mõõdukas. Oma suunda ei muuda või muudab seda veidi; meil enamuses edela-, lääne- ja loodekaarte tuuled. Tuule kiirus öö-päeva jooksul ei muutu.
Pilvitus. Talvel ja sügisel taevas üleni pilves; suvel ja kevadel taevas kohati pilves.
Sademed. Nõrk vihm või lumi, mis sajab pikema aja jooksul, või jälle tugev lume- või vihmasadu lühikeste vaheaegade järele (vihmavalangud).
Temperatuur. Talvel edela tuulega sula või nõrk külm väikese kõikuvusega öö-päeva jooksul.

Paremaks muutuva ilma tõenäolised tunnused.

Õhurõhk. Baromeeter tõuseb.
Tuul. Tuul on puhanguline.
Pilvitus. Pilved jooksevad laiali ja muutuvad läbipaistvaiks, sõredaiks.
Sademed. Vihmavalangud ja lumehood muutuvad lühemaiks, kuid on veel tugevad (vihmasagarad).
Temperatuur. Talvel ilm külmeneb. Suvel ilma paranemisega käib tihti kaasas temperatuuri langus ja siis tõus, sügisel võivad ette tulla öökülmad (hallad).

Halvemaks muutuva ilma tõenäolised tunnused.

Õhurõhk. Baromeeter langeb, mida kiirem baromeetri langus, seda tõenäolisem on ilma halvenemine.
Tuul. Tõuseb ja muutub siis ühetasaseks. Halvaks muutuva ilma puhul tuul keerab enamasti edelasse või läände. Hea ilma tunnused kaovad.
Pilvitus. Suureneb.
Sademed. Suvel öösi kaob kaste.
Temperatuur. Talvel temperatuur tõuseb, suvel - öö ja päevase temperatuuri vahe jääb vähemaks. Tihti ilma halvenemisel öösine temperatuur on kõrgem kui püsiva hea ilmaga.

Täies mahus artiklit loe www.ajakirinavigaator.ee või ajakirja Navigaator viimasest numbrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles