Lõunapoolkera taevas sai näha kahte komeeti korraga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pan-STARRS komeet
Pan-STARRS komeet Foto: SCANPIX

Lõunapoolkera taevas oli hiljuti astronoomide paradiis, kuna seal sai korraga näha nii Pan-STARRS kui Lemmon komeeti.

Tšiilis Stacama kõrbes asuva Las Campanasi observatooriumis töötaval astronoomil Jyri Beletskyl õnnestus need kaks komeeti Pan-STARRS (C/2011 L4) ja Lemmon (C2012 F6) jäädvustada samaaegselt, kirjutab väljaanne Tähdet ja avaruus.

Maineka kosmosefotograafina tuntud Beletsky jäädvustas ebatavalise pildi 28. veebruaril Canon 5D Mark II kaamera abil, kasutades 30-sekundilist säriaega.

Mõlemad komeedid olid veel möödunud nädalal näha vaid lõunapoolkeral. Selle nädala teisipäeval liikus Pan-STARRS komeet 160 miljoni kilomeetri kaugusel ning jõudis 7. märtsiks nähtavale ka põhjapoolkeral.

Pan-STARRS komeet avastati 2011. aastal USAs Hawaiil asuva samanimelise teleskoobiga.

Asjatundjate sõnul pärineb see jäine keha Öpiku-Oorti pilvest, mis on hüpoteetiline komeetidest koosnev sfääriline pilv.

Ei ole teada, kui hele see komeet on, sest ta heledus sõltub sellest, kui palju jäist materjali ta Päikesest möödudes kaotab.

Pan-STARRS komeedi periheel ehk päikeselähis on 10. märtsil. Pärast seda hakkab ta oma heledust kaotama.

Komeet Lemmonit peetakse väga heledaks komeediks. Märtsis on seda näha lõunapoolkeral, põhjapoolkeral saab see nähtavaks aprillis.

Selle komeedi avastas USA Arizona ülikooli Catalina Sky Survey (CSS) astronoom Alex Gibbs 23. märtsil 2012. aastal. CSS tegeleb Maa-lähedaste objektidega, tegemaks kindlaks võimalikke ohtlikke asteroide ja komeete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles