Piltuudis: ettevalmistused konklaaviks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahjude paigutamine Sixtuse kabelisse
Ahjude paigutamine Sixtuse kabelisse Foto: SCANPIX

Vatikani väljaanne L´Osservatore Romano avaldas 6. märtsil tehtud fotod, millel on näha ettevalmistusi konklaaviks.

Kardinalid peavad konklaavi, kus valitakse uus paavst Vatikanis Sixtuse kabelis.

Kabelisse asetati kaks ahju, millest üks pärineb 1939. aastast ja teine 2005. aastast.

Sixtuse kabel on alates sellest nädalast turistidele suletud. Seal tehakse nii remonditöid kui ka puhastamist, et konklaav läbi viia.

Kabelisse tulevad nõupidamisele 115 kardinali, kes võivad kohe mitte kokkuleppele jõuda ning sinna üsna pikaks ajaks jääda. Kabeli põrandale pannakse võltspõrand, mille alla paigutatakse pealkuulamist takistavad seadmed.

Lisaks hääletamisele mängib konklaavis suurt rolli hääletussedelite põletamine. Kui kabeli korstnast tuleb tume suits, ei ole kardinalid uue paavsti suhtes kokkuleppele jõudnud. Kui aga hele suits, on paavst valitud.

Paavst Benedictus XVI astus tagasi 28. veebruaril. Kardinalidel on aega 20. märtsini konklaav kokku kutsuda ja uus paavst valida. Kinnitamata andmetel peaks paavsti valmimine alguse saama selle nädala pühapäeval.

Sixtuse kabel on Vatikani tuntuim kabel. Selle altariseina maali «Viimne kohtupäev» kunstnikuks oli Michelangelo ning see valmis aastatel 1508 – 1512.

Nimetatud kabel sai nime paavst Sixtus XVI järgi, kes oli paavst 1471 – 1484.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles