Muinsuskaitsjad kutsuvad talgutele

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud ja Muinsuskaitseamet korraldavad 16. mail muinsuskaitsekuu  lõpu puhuse kultuurimälestiste talgupäeva.

Ümarlaua andmetel on  praegu 26 protsenti mälestistest halvas seisus.
Ümarlaua meeskonna liige Pille Turovski ütles, et talgupäev kannab endas kaht eesmärki. «Ühelt poolt tahame anda laiemalt teada, kuivõrd tähtsal kohal on kultuurimälestised, sõltumata omanikust, meie elus ja ajaloos, kui palju neid on ja millises seisus,» selgitas ta. «Teisalt tahame näidata riigile ja otsustajatele: inimesed näevad vaeva, sest mälestis tahab teistsugust tähelepanu ja omanikelt nõutakse hoopis rohkem, järelikult on vaja neisse investeerida.»

Turovski lisas, et neid kohti, mis vajavad nii üldist kui ka otsest tähelepanu, on palju. Ümarlaua eesmärk on saada talgutel osalema suurt hulka inimesi ligi 200 objektil.
Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Tiit Schvede sõnas, et talgutööde ettevõtmise puhul on kõige tähtsam omanik ja tema koostöö kohaliku omavalitsusega, tema kui muinsuskaitsja on seejuures nõustaja ja abistaja.
Sellest lähtudes ütles Schvede end olevat hästi kursis, mida võtavad talgupäeval ette Seidla ja Karinu mõisa omanik. «Seidlas tuleb kaitseteatise nõudel puhastada tõllakuuri varemed võsast ja muust prahist,» selgitas ta. «Karinul on õnnetus seisus park, mida koristada ja kust võsa lõigata on küll ja küll, rääkimata puude mahavõtust.»

Ümarlaua üleskutsele on veel vastu tulnud Kareda vald kahe objektiga, Ambla vallast erametsaomanik Toomas Lemming, Koeru vallast Koeru kirik ja Paidest Säästva Renoveerimise Infokeskus.
Schvede märkis, et talgukohti võib juurdegi tulla, sest eestvedajad pole andnud tähtaega, milleni võib objekte esitada. (JT)

TEAVE
Muinsuskaitse talgupäev 16. mail Järvamaal


Albu vald
Seidla mõis, kl 11–16, talgulisi 25, võsa lõikamine, aknapiirete sulgemine, kontakt Mati Raal 505 1490.
Kareda vald
Müüsleri Vabadussõja ausamba ümbruse korrastus, algus kl 10, talgulisi 25, kaasa kirves, saag, labidas.
Kiidakaevu kultusekivi Ammuta külas, ümbruse võsast puhastamine, okste põletamine,  kogunemine Peetrisse Kareda valla maja juurde kl 10, kaasa kirves, saag, kontakt Taimo Jätsa  523 7424.
Ambla vald, Ussimäe kultuurihoiuala korrastus, kl 10–15, talgulisi 30, kaasa kiin, kirves, mootorsaag, võsalõikur, töökindad, kl 15 Tammiku kultuurihiie külastus, Roosna külaplatsil mõttetalgud, kontakt Toomas Lemming 5666 5252.
Järva-Jaani vald
Karinu mõis, kl 10–16, talgulisi 30, pargi okstest ja  võsast puhastamine, hoone prügist puhastamine, Tiia Meema 516 2229.
Koeru vald
Koeru kirikaias võsa lõikamine, hauapiirete vahele langenud puude tükeldamine, kaasa töökindad, oksakäärid, talgulisi 20, Elve Bender 528 8204. 
Paide linn
Vanalinna ja miljööalal kinnistute heakorrastus, kogunemine kl 10 Paide SRIKi juurde Tallinna 11, osalemiseks teada anda  5818 1261 või meilitsi: paide@srik.ee.
Allikas: talgud2009.umarlaud.eu 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles