Lambad kui elavad organipangad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad kui elavad organipangad?
Lambad kui elavad organipangad? Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani teadlase arvates võivad lambad aidata lahendada siirdamiseks vajalike organite probleemi.

Professor Yutaka Hanazono arvates võivad lammastest juba 10 – 20 aasta pärast saada elavad organipangad, kirjutab  The Times.

Hanazoni lisas, et lambad saavad kasvatada  nii lisamaksasid, -südameid, -kõhunäärmeid kui ka -nahka.

«Oleme sellealastes uuringutes suuri edusamme teinud. Varem on uuritud, kas lambad saaksid toota verd ka inimeste jaoks. Nüüd aga oleme läbimurdepunktis, kus uurime lammaste võimet kasvatada inimeste jaoks organeid,» selgita teadlane.

Hanazonol õnnestus ahvi tüvirakkudest kasvatada lambale lisakõhunääre.

«Katsed näitasid, et organite kasvatamine elavas loomas on produktiivsem kui sama asja tegemine laboratooriumis,» lisas teadlane.

Hanazono sõnul Jaapanis elundite siirdamist peaaegu ei tehta. Põhjuseks on selle riigi seadusandlus, mis sätestab, et inimene on surnud, kui ta süda seiskub. Selle tõttu ei saa näiteks südamesiirdamise operatsioone teha.

Jaapanis tuntakse mõistet ajusurm, kuid organeid siirdamiseks ei saa ajusurma diagnoosiga isikult võtta. Organite siirdamist vajavad jaapanlased sõidavad sellistel puhkudel abi saamiseks välismaale.

Rahvusvahelise organiturismi kriteeriumid on viimasel ajal karmistunud ja see mõjutab ka jaapanlasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles