Laborikatses suhtlesid rotid telepaatia teel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborirott
Laborirott Foto: SCANPIX

USA Duke´i ülikooli teadlased tegid kahe rotiga katse, kellest üks oli USAs Põhja-Carolinas ja teine Brasiilias.

Ajus olevate implantaatide abil olid nad võimelised suhtlema telepaatia teel, edastab foxnews.com.

Juhtroti aju elektrisignaalid koguti, kodeeriti ja edastati teise roti ajukoorde elektrisignaali kujul. Rott number kaks vajutas siis kahest kangist ühele. Ta valis eelkõige selle, millele oli vajutanud ka juhtrott ning mille tuli põlema läks.

Teadlaste sõnul oli tegemist esimese katsega, milles kaks looma suhtlesid sellisel teel. Nad lisasid, et imetajate aju on võimalik treenida võtma vastu teiselt imetajalt elektrisignaale.

Brasiilia neuroteadlase Miguel Nicolelise arvates ei pea piirduma vaid ühe meelega, katsetada tasuks ka maitse ja nägemisega.

«See katse sai tehtud rottide duoga. Kuid võib teha ka suure hulga rottidega, milles üks juhtiv rott informeerib teisi. Tekib nii-öelda ajude võrgustik,» selgitas teadlane.

Selle aasta veebruari alguses tegi Nicolelis katse, mis näitas, et rotid reageerivad infrapunakiirgusele. Rotid, nagu ka inimesed, tunnetavad infrapunakiirgust. Infrapuna sensor aktiveeris rottide ajusse pandud implantaadi. Nad õppisid eristama õiget signaali ja liikusid õige augu juurde ning said autasu.

Nüüdses mõtete lugemise katses treeniti rotte enne seda. Juhtrotti treeniti vajutama ühele kahest kangist, mille juures valgus põlema läks. Teist rotti treeniti vastuvõtjaks ning reageerima ajju saadetavale elektrilisele stimulatsioonile.

Kui need kaks rotti katssesse pandi, sai teine rott esimeselt signaali kangi vajutada. Kui järgija rott vajutas õiget kangi, anti talle autasuks vett. Juhtrott sai samuti autasu, kui järgija õigesti tegi.

Juhtrott mõistis üsna kiiresti, et mida selgemalt ta oma instruktsioonid edastab, seda parema autasu ta saab. Teadlaste sõnul mängis rottide treening katse edukuses tähtsat rolli.

 Tavalisele kõrvaltvaatajale võis side kahe roti vahel paista telepaatiline, ei pruukinud need kaks rotti teineteisest teadlikud olla. Järgi rott tundis ajus signaali ja tundis, et tegutsemine ühel või teisel viisil annab auhinna.

Kuid samasuguseid elektroonilis-telepaatilisi katseid inimestel veel ei tehta. Teadaste sõnul suudavad inimesed kiiremini reageerida ja paremini tõlgendada nende ajju saadetud sõnumeid.

«Inimesed suudavad neile saadetud informatsiooni paremini töödelda,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles